Африка — дивовижна, загадкова, таємнича. З дитинства знайома по «Бармалея» і «Айболит», по «ні за що на світі не ходіть в Африку, в Африку гуляти!». Але ж ходять — їздять — літають туристи в Африку. А як же інакше?! Надто вже вона приваблива і цікава для подорожей.

Назва

Існують різні цікаві версії походження топоніма «Африка». Найпоширеніший серед них говорить про те, що в древньому Карфагені, розташованому в Північній Африці, словом «афри» називали людей, які мешкали недалеко від міста.
Після перемоги Стародавнього Риму в війнах з Карфагеном, ця держава була зруйнована. На її території з'явилася римська провінція, якій дали ім'я Африка. Пізніше ця назва стала застосовуватися і до інших регіонів континенту, а ще пізніше стала і ім'ям всього континенту.

Початок цивілізації


Африку вважають прабатьківщиною людства. Саме тут знайшли останки австралопітеків — ймовірних предків роду Homo (Люди). З'явившись в Африці, люди потім поступово мігрували в Азію, Європу, Австралію і Америку.
А цивілізація стародавнього Єгипту вважається однією з найстаріших у світі цивілізацій, що зробила величезний культурний вплив на інші райони світу.

Територія

Африка — другий за площею материк світу після Євразії. Її територія разом з островами становить більше 30 млн. км². Це приблизно 20% всієї суші на Землі.

Населення

Африка на другому місці серед континентів світу за чисельністю населення. У ній проживає більше 1,1 млрд. чоловік. Це приблизно 15% світового населення. Більше тільки в Азії.
Цей регіон дуже багатонаціональний. Навіть немає єдиної думки про кількість проживаючих тут народів. Одні вчені-демографи нарахували 500 етносів. Інші — не менше трьох тисяч. Треті — близько восьми тисяч. В одній тільки Нігерії виявили понад 370 племен і народностей.

Най-найбільші міста

В Африці 55 країн. Найбільші країни по території:

  •     Алжир з площею в майже 2,4 млн. км²;
  •     Демократична республіка Конго (не плутати з просто Республікою Конго!) з 2,3 млн. км²;
  •     Судан з майже 1,9 млн. км².

Найбільші країни по населенню:

  •     Нігерія — майже 191 млн. чоловік;
  •     Ефіопія — 105 млн.;
  •     Єгипет — 97,5 млн.

Життя

За останні приблизно 50 років середня тривалість життя в Африці зросла на 15 років, з 39 до 54. Звичайно, через рівень життя в африканських країнах вона залишається найнижчою в світі. Проте, за деякими прогнозами вчених, до 2050 року чисельність населення в Африці збільшиться в два рази.

Мови

Африканці використовують близько 1,5-2 тис. мов. Найпоширеніша — арабська і її діалекти. На ній говорить більше 170 мільйонів чоловік. Менше — на суахілі і англійській. Також широко застосовується французька, хауса, португальська. Багато племена віддають перевагу своїм мовам.
Значна частина африканців володіє не менше, ніж двома мовами. Життя змушує: особливості історії, культури їх країн, помітне етнічне розмаїття.

Релігія


Більшість населення сповідує іслам. Поширене християнство (католицизм, протестантство, православ'я і ін.). Є прихильники буддизму, індуїзму, іудаїзму, бахаїзму. Плюс традиційні африканські релігії.

Бійка за Африку

До початку 20 століття майже вся Африка була колонізована і розділена між європейськими країнами: Великобританією, Францією, Іспанією, Португалією, Німеччиною, Італією та Бельгією. Незалежність зберегли тільки Ефіопія і Ліберія.

Друга Конголезька війна

У Другій конголезькій війні (1998- 2002 рр.) брало участь дев'ять африканських країн. Від військових дій, епідемій і голоду загинуло близько 5 млн. чоловік.
За кількістю жертв ця війна — на одному з перших місць у світовій історії. Після Другої світової війни жоден військовий конфлікт не приносив такої кількості померлих і загиблих.

Рабство

У деяких країнах Африки і сьогодні існує рабство або схожі на нього форми особистої залежності. Наприклад, в Мавританії, Нігеру, Судані, Сомалі, Анголі, Малі, Чаді, Нігерії.

Первісні племена

Деякі африканські племена в віддалених регіонах Африки і сьогодні живуть первісним життям. Вони не контактують із цивілізацією, не знають, на території яких країн знаходяться, займаються полюванням і збиранням, залишаються вірні культурі і традиціям своїх предків.
Так живуть деякі племена в Нігерії. Або частина бушменів, які проживають на півдні Африки, які і до цього дня використовують ті ж знаряддя полювання, що і їх предки понад 40 тисяч років тому.

Пігмеї

iv>

В екваторіальних лісах Африки проживають пігмеї, що є найнижчим народом на Землі. Зростання чоловіків — від 124 до 150 см. Зростання жінок значно менше. Багато пігмеїв ведуть кочовий спосіб життя, зберігають архаїчну культуру. Основні їх заняття — полювання, рибальство і збиральництво.

Кенійські бігуни, футбол і крикет

В останні десятиліття бігуни з Кенії стають переможцями міжнародних змагань з бігу на довгі дистанції. Особливо серед них виділяються представники етнічної групи календжін. Вони живуть на високогірних плато, з дитинства пасуть худобу. Переганяючи стада, регулярно пробігають десятки кілометрів. Таке ось тренування.
А найпопулярніші види спорту в Африці — футбол і крикет. Африканські футболісти грають в багатьох найсильніших клубах Європи.

Пустеля Сахара

Вона найбільша з жарких пустель планети. Її площа — приблизно 9,4 млн. Км².
Крупніші тільки пустелі Антарктики і Арктики. Розташована Сахара на території 11 країн. Щорічно пустеля розширюється, захоплюючи нові землі.

Читайте також: «Сахара: Долина китів в Єгипті — місце де, колись було море».

Річка Ніл


Річка Ніл завдовжки в 6 850 км, що пробігає по території 11 країн Африки, на другому місці по «річковій» довжині у світі. Трохи протяжніша тільки американська Амазонка.

Африканські бегемоти

Думаєте, лев — найнебезпечніша для людини тварина Африки? Може, тигр? Крокодил? А ось і ні. Найагресивніший і небезпечний тут — бегемот.

Жираф і слон

Жираф — найвища тварина світу — родом з Африки. З тутешніх місць і найбільша наземна тварина — африканський слон.

Читайте також: «Чим відрізняються африканські слони від азіатських».

Водоспад Вікторія

В Африці безліч дуже мальовничих природних місць. Одна з її головних «родзинок» — водоспад Вікторія, який розташований уздовж кордону Замбії і Зімбабве. Це єдиний водоспад в світі, що має висоту падіння води понад сотню метрів і ширину більше кілометра.

Найпопулярніший напрямок Африки

Єгипет є найпопулярнішим туристичним напрямом Африки. Щорічно цю країну відвідують мільйони туристів. Дуже популярні єгипетські морські курорти і піраміди. Піраміда Хеопса — одне із семи чудес світу.

Вам також може бути цікаво: «Піраміда Хеопса — перше з чудес Стародавнього світу» та «7 чудес Стародавнього світу».

Поруч з Європою

>

Африка — не так уже й географічно далека від нас, як це здається часом. До найближчого до Європи місця Африку розділяє всього 14 км води Гібралтарської протоки.

Одружитися в Того

В африканській країні на ім'я Того існує звичай: чоловік, який зробив жінці комплімент, зобов'язаний на ній одружитися. Тож приїжджайте в Того, приїжджайте в Африку!;)

Источник: tsikaviy-svit.com

Африка – батьківщина багатьох цікавих тварин і птахів. У тропічних лісах Центральної Африки живуть горили і багато видів різних дрібних мавп, окапі, лемури. В африканській савані – чагарниковому степу – водяться слони, жирафи, леви, леопарди, зебри, носороги тощо. Саме в савані давним-давно і жили перші люди. До Вашої уваги 7 цікавих фактів про тварин Африки.

levu1. Як полюють леви?


Іноді леви нападають на молодих жирафів або слабких буйволів, але зазвичай вони полюють на антилоп. Невеличка група левів улаштовує засідку біля водопою або тихо підкрадається до зграї, ховаючись у густій траві. Вибравши момент, леви кидаються на жертву, стрибають на неї і вбивають, встромлюючи їй в шию гострі ікла. М’ясо дуже поживне, тому після вдалого полювання лев може не їсти кілька днів. До речі, хоча леви-самці і мають вражаючий вигляд, але полюють здебільшого самки.

2.Навіщо слонові хобот?

sloonХобот слона виконує найрізноманітнішу роботу. Головне – це їжа. Слон зриває хоботом траву і листя. Також він може набирати в хобот воду, яку потім п’є або виливає на себе. Хобот – це і ніс слона, який він піднімає догори, нюхаючи повітря. Ще хобот допомагає слонисі піклуватися про слоненя.

2. Чим африканський слон відрізняється від індійського?

Африканські слони більші від індійських. Вуха в них також  більші, а бивні – довші. В індійського ж спина трохи вигнута, а хобот у нього з однією губою (в африканського слона – з двома). Африканський слон живе в жарких сухих степах, а індійський – у тінистих вологих лісах.


3. Який ріст у жирафа?

Ріст жирафа-самця може досягати 5, 5 м. Жираф – найвища тварина. У нього дуже довгі ноги та дуже довга шия. Він харчується листям: хоча й дотягується до дуже високих гілок, їсть усе підряд, навіть колючки.

4. Як жираф п’є?

У жирафа довга шия і ноги, тому йому тяжко дотягнутися до води. Жираф мусит розчепірювати передні ноги або ставати на коліна. Однак коли він п’є, на нього можуть напасти леви.

5. Навіщо зебрам смужки?zebra

Смугаста зебра здається дуже помітною. Але коли зебр багато, їх смужки заважають хижаку намітити собі жертву – окремі тварини не виділяються на тлі інших.

6.Скільки видів зебр?

Три види: звичайна зебра, гірська і зебра Греві. Греві – найбільша серед зебр, а її крик схожий на ослиний.


7. Чим цікава антилопа гну?

Антилопа гну бігає швидше за інших антилоп. Гну живуть в Африці великими стадами, які можуть переміщуватися на тривалі дистанції від однієї водойми до іншої.

Источник: procikave.com

У своїй доповіді по навколишнього світу я розповім про тваринний світ одного з шести материків на планеті. Це Африка. Фауна континенту надзвичайно багата і різноманітна. На всій території континенту можна зустріти звірів, плазунів, птахів і комах. Вони пристосувалися до життя в жаркому кліматі.

Тваринний світ екваторіальних лісів

У центрі материка знаходиться царство вічнозелених екваторіальних лісів. Джунглі – це рай для мавп, горил, бабуїнів і інших приматів. Тут у них багато їжі, є ліани. Густі зарості захищають від небезпеки.

Крім мавп, у вологих тропічних лісах можна зустріти:

  • павичів, птахів-бананоїдів, яскраво оперені папуг;
  • зелену мамбу, рогату і деревну гадюку і інших змій;
  • дикого кабана, антилопу бонго, окапі;
  • крокодилів, карликових бегемотів;
  • леопардів, диких кішок, виверр.

Більшість наземних тварин невеликого розміру. У них немає гіллястих рогів. Вони легко пробираються крізь нетрі. Тут мешкають не травоїдні, а харчуються листям і гілками тварини.

Саванна

Великі звірі савани постійно кочують. Вони змінюють пасовища. Природа наділила їх сильними ногами. Завдяки їм тварини можуть далеко йти для пошуку їжі і води. Вони здатні втекти від хижаків або наздогнати жертву. Багато дрібні звірята під час посухи сплять.

У савані живуть:


  • антилопи, канни, газелі, зебри, буйволи;
  • жирафи, африканські слони, носороги, бегемоти;
  • леви, сервали, гепарди, гієни, шакали та інші хижаки;
  • грифи, страуси, дрохви, птах-секретар, пелікани, марабу, фламінго і інші птиці;
  • ящірки, змії, черепахи;
  • терміти, мурахи, яскраві метелики, муха цеце і інші комахи.

Тварини пустелі

Сахара, Наміб і Калахарі – це Африканські пустелі. Вода в них відсутній на багато кілометрів. Повітря прогрівається до + 60 ° C, тому тут мізерна флора і фауна. Але деякі тварини пристосувалися до таких умов наступним чином:

  • вміють довго жити без води;
  • самоохолоджуються;
  • ведуть нічне життя;
  • мають на ногах подушечки для пересування по гарячому піску;
  • добре маскуються завдяки забарвленню.

Королем цієї природної зони є одногорбий верблюд. Крім нього, в пустелі живе, наприклад, тушканчик, скорпіон, лисиця фенек, газель Доркас.

Рідкісні види

В Африці є численні заповідники. Їх мета – зберігати і оберігати від вимирання представників флори і фауни.

Рідкісним африканським тваринам є окапі. Це суміш жирафа, зебри і коня.

Найшвидшим диким звіром Африки вважається гепард. Він занесений до Червоної Книги. До рідкісних видів також відносяться карликові бегемоти, гіеновідние собаки, карликові слони, гривастих вовка і дукери.

Екологічні проблеми

Тваринний світ Африки унікальний. Але йому завдає непоправної шкоди бездумна діяльність людей.
Екологічні проблеми пов’язані з:

  • недостатнім очищенням шкідливих викидів в повітря, стічних вод.
  • вирубкою лісів;
  • ввезенням і захороненням хімічних відходів і залишків електроніки з усього світу;
  • браконьєрством.

Все це призводить до зникнення багатьох видів африканських тварин.

Міжнародні природоохоронні організації активно працюють на континенті. Наприклад, Грінпіс бореться з варварською вирубкою тропічних лісів. Екологічними проблемами Африки також займається Міжнародний союз охорони природи (МСОП) і Всесвітній фонд дикої природи.

Источник: moyaosvita.com.ua

Ці небезпечні бегемоти

Бегемоти вважаються найбільш небезпечними тваринами в Африці. Вся справа в їх розмірах і агресивності. Від їх нападу гине більше людей, ніж від нападу будь-яких інших тварин (в тому числі крокодилів і львів).

<цифра> Цікаві факти про найнебезпечнішому тваринний Африки, яких ви не знали

В першу чергу справа в масі. Після слонів вони займають друге місце за своїми розмірами серед тварин, що живуть на землі. За це місце, до речі, з ними ще борються носороги. Дорослий самець гіпопотама може досягати в довжину 4,5 метрів, у висоту близько 1,5 метрів, а важити близько чотирьох тонн. Деякі самки слонів важать менше.

А ще бегемот відкриває пащу на 180 градусів. По цьому показнику з ним не зрівняється жодна сухопутна тварина, він просто може перекусити людину навпіл і розтрощити човен.

<цифра> Цікаві факти про найнебезпечнішому тваринний Африки, яких ви не знали

А зуби… Вони ростуть все життя, гострі, загнуті, а в довжину бувають до 70 сантиметрів. До речі, зуби бегемота ще більш цінні, ніж бивні слонів: вони складаються з кісткової тканини, а з часом не жовтіє.

Історія бегемотів

Довгий час вважали, що прямі родичі бегемотів ― це свині. Однак останні дослідження змінили ці уявлення. Зараз вчені вважають, що найближчі родичі бегемотів ― це кити. Це стало відомо після аналізу білків крові і ДНК. Але це дійсно загадка, так як немає свідчень копалин, які б наблизили двох цих ссавців. Однак в образі життя гіпопотама вчені бачать схожість з китообразными. Так, вони мешкають в прісних водах (стародавні види китів теж мешкали в прісній воді). Ще вони вигодовують і народжують дитинчат у воді. Крім того, з усіх ссавців тільки ці два види можуть видавати звуки та обмінюватися сигналами під водою.

Небезпечні травоїдні

Гіпопотами насправді харчуються тільки травою, а ще м’якими фруктами та іншими м’якими рослинами. Тому якщо вони вбивають жертву, то це аж ніяк не із-за голоду (що вже тут, вегетаріанці!), а з інших причин.

Особливу небезпеку бегемоти представляють, якщо поруч з ними знаходяться дитинчата.

<цифра> Цікаві факти про найнебезпечнішому тваринний Африки, яких ви не знали

У таких випадках вони нападають навіть на велику худобу, пасеться на берегах. Бегемота остерігаються всі хижаки в Африці, адже в пориві люті він може перекусити крокодила. Відомий випадок, коли бегемот просто затягав лева у воду, взявши за шкірку. Там-то цар звірів просто захлинувся.

Під силу їм і водні хижаки. Так, як-то раз в дельту Нілу з моря запливла сельдевая акула. До речі, це теж дуже небезпечна тварина, та й зовсім не маленьке: від 2,5 до 3 метрів в довжину. Так от, акула зазіхнула на бегемота, але не тут-то було. Здавалося б, незграбний товстун, а витягнув її на берег і затоптав. Ну не правда вони не дурні?

Ну а що говорити про людей: у зіткненні з бегемотом може допомогти тільки одне ― зброя. У Кенії проводили дослідження, в якому зафіксували, що з 1997 по 2008 рік були зареєстровані 4493 ситуації, коли бегемот проявляв агресію по відношенню до людини. Більш того, цей показник зростає: все пов’язано з тим, що гіпопотами виходять до полів, топчуть урожай. А люди, в свою чергу, починають обробляти землі, де живуть тварини.

Де можна зустріти бегемота

Напевно, побачити гіпопотама простіше всього в зоопарку) В природі вони ведуть замкнутий спосіб життя, і не нападають на людей без причини. Вдень вони зазвичай відпочивають на дні річки, за їжею виходять тільки в темний час доби. До речі, вони з’їдають чимало: 50-60 кілограмів трави.

<цифра> Цікаві факти про найнебезпечнішому тваринний Африки, яких ви не знали

Можна проплисти по річці в декількох метрах від бегемота і не побачити його: вони виставляють назовні лише ніздрі і очі, а їх складно помітити в тому смітті, яке несе в собі Ніл.

Кого боїться бегемот

насправді у бегемота в Африці є три противника.

По-перше, це лев. Однак далеко не всі леви зважаться напасти на бегемота. Відомі сутички гіпопотама з кількома левами: котячі навіть групою не завжди долають африканського товстуна.

<цифра> Цікаві факти про найнебезпечнішому тваринний Африки, яких ви не знали

Другий суперник ― нільський крокодил. Однак вони рідко вступають в бій один з одним, більше того, ці тварини зазвичай дружать. Крокодили можуть «наглядати» за збільшеними бегемотиками: самки їх залишають для охорони від львова. Крім того, бегемоти і крокодили нерідко об’єднуються для захисту території. А ще молоді крокодили можуть забиратися на спини бегемотам: останні зовсім не проти.

Ну а третій ворог бегемота, і, мабуть, найстрашніший ― це людина. Браконьєрство на цих тварин поширене. Крім того, у деяких африканських племен є традиція полювати на гіпопотамів.

Ще 5 цікавих фактів про бегемота

Факт №1. Гіпопотам кусає силою 230 кілограмів.

Факт №2. Бегемоти можуть бігати зі швидкістю 30 кілометрів на годину.

Факт №3. Шлунок бегемота вміщує близько 200 кілограмів трави: у довжину він досягає близько трьох метрів.

Факт №4. У Замбії є парк Південна Луангва. Він відомий бегемотами-вбивцями: за рік їх жертвами стають до 150 жителів і ще кілька туристів.

Факт №5. Рев гіпопотама порівняємо з раскатом грому: його потужність досягає 110 децибел.

Источник: mapme.club

Незвичайне забарвлення допомагає тваринам уникати нападу хижаків.

Цікаві факти про тварин африки

Зебра тварина ссавець, що належить до роду коней. Основною відмінною рисою цієї тварини є її смугасте забарвлення. Жителі племені бушменів вірять, що в давні часи зебра була чисто білою. Смужки ж з'явилися під час бійки з жадібним бабуїном за єдину водойму, що залишилася в період посухи. Мавпа сиділа біля вогнища на березі і ні кого не пускала до води. Бій тривав довго і виснажена зебра опалила шкуру, впавши у вогнище бабуїна. Із-за цього у сміливого коня на все життя залишилися відмітки, інформує Ukr.Media.

Цікаві факти про тварин африки

Вчені, що спостерігають за «конячками в тільняшках», діляться на дві групи: ті, хто вважає, що зебра чорно-біла і ті, хто вважає, що вона біло-чорна. Офіційна версія свідчить, що зебра чорна в білу смужку. Білий колір виходить за рахунок відсутності пігменту на деяких ділянках шкіри. Однак прихильники біло-чорної теорії люто заперечують цей факт, наводячи свої вагомі доводи.

Незвичайне забарвлення допомагає тваринам уникати нападу хижаків. Леви в змозі повноцінно атакувати лише загублену особину. Коли тварини зібрані в зграю, дикі кішки не можуть вистежити жертву в суцільній чорно-білій плямі.

Зебри сплять стоячи, завжди залишаючи кілька «сторожових», які розбудять стадо в разі небезпеки.

Цікаві факти про тварин африки

Максимальну швидкість, яку може розвинути зебра — 55 кілометрів на годину. Однак у випадку погоні ставка робиться не на швидкість, а на маневреність. Тварини втікаючи від ворога, йдуть не по прямій траєкторії, так зручній для хижака. Зебри бігають з боку в бік і виписують зигзаги. Це сильно збиває з пантелику нападників.

Загнана в кут зебра до останнього обороняється зубами і копитами. З вигляду мила конячка може серйозно поранити або навіть убити нерозторопного хижака.

Смугастість рятує зебр від кровосисних комах, таких як гедзі, та мухи це-це. Кровопивці і не здогадуються, що у них під носом потенційний обід. Вони бачать лише смужки, що миготять.

У зебр прийнято мати багато дружин. На чолі сім'ї завжди стоїть жеребець, у якого кілька жінок з дітьми. Серед самок так само сувора ієрархія. Головна кобила диктує правила молодшим дружинам. Сім'ї зебр дуже міцні і створюються довічно. Жеребець може іноді поповнювати гарем, вибираючи кобилу. А ось самки ні коли не переходять в іншу сім'ю. Це можливо лише в тому разі, якщо більш сильний самець вижене господаря з його території.

Зебри виношують потомство протягом року і приводять лоша в затишному місці, далеко від стада. Знайомство з сім'єю відбувається тільки через три дні. Мати дає час дитинчаті запам'ятати свій голос, запах та забарвлення.

Цікаві факти про тварин африки

Зебри ідентифікують один одного по смужках. У світі немає двох тварин з однаковим забарвленням. Їх смужки, як відбитки пальців у людини, завжди унікальні.

Маленькі лошата народжуються рудо-коричневими. Через півгодини після появи на світ вони можуть впевнено стояти на ногах. Через годину, в разі небезпеки, малюк може пересуватися галопом.

Зебри годують дитинчат молоком рожевого кольору. Зебри дуже залежні від води. Рідина їм потрібна щодня, тому вони не віддаляються від питних джерел без гострої потреби. Однак у разі відсутності корму, тварини можуть долати величезні відстані. Для таких подорожей вони збиваються у великі зграї, а іноді приєднуються і до інших травоїдних. Так зебри збільшують свої шанси на виживання під час далекої подорожі.

Будова шлунка зебр дозволяє поглинати їм грубу траву, не придатну в їжу іншим тваринам. Тому стада інших травоїдних не проти близького сусідства.

Стародавні римляни називали смугастих конячок «hippotigris» та дресирували для виступів в цирку. Однак результати були не значними. Зебри не підлягають прирученню. Це найбільш лякливі коні на планеті. Африканські племена багато століть намагалися одомашнити цих тварин, але безуспішно. В Європі зебр схрещують з поні, кіньми і віслюками. Гібриди називаються зеброїдами. Зеброїди не використовуються в сільському господарстві, розводять їх заради отримання цікавих забарвлень.

Зебри дуже охайні. Вони допомагають один одному очистити шкіру від забруднень. Від паразитів рятують зебр птиці — буйволові шпаки. Пернаті вибирають з вовни комах і їх личинок. Зебри під час таких гігієнічних процедур слухняно стоять. Гірські зебри для наведення лоску щодня приймають ванни з пилу.

На даний момент в Африці залишилося три види смугастих конячок: рівнинні, гірські і Греві. Два останніх види знаходяться під загрозою вимирання і занесені в червону книгу. Рівнинні ж не є рідкісними, однак їх популяція різко скоротилася за останні 100 років. Це відбувається із-за полювання і через скорочення пасовищ, які переходять у володіння домашніх тварин. Зараз запущена спеціальна програма вченими ПАР, спрямована на збереження поголів'я зебр і відновлення зниклого виду — кваггу.

Источник: ukr.media