Кожен знає, що струнку дівчину

неодмінно порівнюють з газелью. І це зовсім не випадково. Невеликі, з довгими тонкими рогами і витонченою шиєю, ці тварини дійсно дуже стрункі.

Опис

Яка тварина відноситься до газелям? Те, яке належить загону парнокопитних, сімейству полорогих і підродини антилоп. При цьому тварина відрізняють невеликі розміри.

газель тварина


«Газель» — збірна назва подібних за розмірами і зовнішнім виглядом копитних семи пологів (з п’ятнадцяти, які складають підродина справжніх антилоп). Решта вісім пологів представлені карликовими антилопами.

Газель — тварина невеликих розмірів, стрункого легкої статури. До цих парнокопитним відносять дев’ятнадцять різних видів.

У дорослих особин довжина тіла знаходиться в межах 85-170 см. При масі 12-85 кілограм висота тварини становить 50-110 сантиметрів. Газель — тварина (картинки з його зображенням дивіться нижче) довгонога і струнке. При цьому більш великими є самці. Самочки менше їх по розмірах. При цьому вони більш крихкі.

Газель — тварина (фото представлені в статті) з мініатюрними копитами. Створюється враження, що антилопа ходить навшпиньки.яка тварина відноситься до газелям

Як у самців, так і у самок є ліровидне роги. Причому у особин чоловічої статі вони довші і можуть досягати вісімдесяти сантиметрів. У цього підродини антилоп тіло вкрите густим волосяним покривом. При цьому його колір на спині і боках — сірувато-жовтий або коричневий, а на череві білий. Тіло багатьох особин прикрашено темною смугою, зверху якої проходить біла.

Місця проживання

Більшість видів газелей можна зустріти в Африці. Проте їх історичною батьківщиною все ж є Азія. Саме звідси мільйони років тому почалося просування тварин на захід, поки вони потрапили на африканську територію.


Газель гірська зустрічається в Саудівській Аравії та Ізраїлі, а також у Ємені, Омані та Об’єднаних Арабських Еміратах. Цей вид живе в пустелях і напівпустелях, і тільки зрідка може відвідати відкриті лісу. Улюблений ландшафт тварини — низькі скласти височини. Мешкати газель може на плоскогір’ях. Любить вона і прибережні піщані дюни. У місцевості, де мешкає даний вид, температура може коливатися від невеликого морозу до плюс сорока п’яти.

Африканський континент облюбували газелі томи, импала, газелі Гранда і багато інших. Великий інтерес у любителів природи викликає антилопа, яку називають «гірський скакун». Правда, вона мешкає на рівнинах. До того ж тварини цього виду не стрибають, а чудово стрибають. У довжину вони можуть подолати до семи метрів. У висоту така газель підстрибує на три метри.

газель тварина картинки

Мешкають газелі і в Азії. Правда, там можна зустріти тільки два види цих тварин — дзеренов і джейранів.

Стадні тварини

Газель — тварина, яка не існує поодинці. Антилопи збираються у великі стада, що досягають деколи більше тисячі особин. Такими групами вони і переміщаються по величезних територіях степів і саван.

Охороняють свою територію і сімейство самці. При необхідності вони вступають в бій.

Вороги


Газель — тварина з добре розвиненим зором і слухом. При найменшому шереху або шумі вона раптово зривається з місця. При цьому швидкість, яку вона розвиває, досягає шістдесяти п’яти кілометрів на годину. Іноді тварина зупиняється, перевіряючи, чи не помилилося чи в загрозі. Нерідко такі перевірки закінчуються плачевно. Хижак не упускає свого шансу.

Головним прийомом порятунку від ворогів є стрибки в сторону і біг зигзагом. А недругів у газелей багато. Це наземні хижаки — леопарди, гепарди і леви, а також пернаті — орли, беркути, могильники і грифи.

Розмноження

Потомство газель приносить в сезон дощів. Перший день після свого народження малюк нерухомо лежить у траві. Мати при цьому не відходить від нього далеко, доглядає і годує. День за днем маленька газель починає знайомитися з місцевістю і своєю «ріднею». Однак у перші три тижні пізнання навколишнього світу займає не більше двох годин на добу. Тільки трохи зміцнівши, малюк починає активно рухатися і цікавитися оточуючими його подіями.

газель тварина фото

Після досягнення певного віку самці газелей утворюють відокремлені стада холостяків. Тільки дещо пізніше вони завойовують для себе ділянки і претендують на самку, що з’явилася на їх території. При цьому вони захищають свої володіння від самців-суперників.

Будучи спійманої в молодому віці, газель стає абсолютно ручний і може довго жити в неволі. Цілі стада цих тварин нарівні з домашніми тримали стародавні єгиптяни.

Источник: faqukr.ru

Описание

iv>

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/vneshnij-vid-gazeli-dorkas.jpg» alt=»Газель-доркас, внешний вид» width=»350″ height=»245″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/vneshnij-vid-gazeli-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/vneshnij-vid-gazeli-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 350px) 100vw, 350px» />

Газели-доркас, как правило, похожи, по внешнему виду, с обыкновенной газелью, но меньше по размеру. Их уши длиннее, а рога — более изогнутые. Рога самцов имеют длину 250-280 мм, а количество колец на них — от 20 до 24. Рога самки меньше (170-190 мм), а колец — 16-18 штук. Взрослые самцы, в среднем, весят 16,5 кг, в то время как самки — 12,6 кг. В зависимости от местоположения, окрас Газели-доркас меняется. Большая часть тела покрыта шерстью песчаного цвета, низ живота белый, а по бокам находятся две коричневые полосы. В северной Сахаре, окрас шерсти газелей-доркас золотистый с более темными полосами по бокам. Возле Красного моря, цвет шерсти красновато-коричневый с еле заметными боковыми полосами. Голова темнее, чем остальная часть тела.

Ареал


Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/areal-gezeli-dorkas-na-karte-Afriki.jpg» alt=»Газель-доркас, ареал обитания, карта Африки» width=»250″ height=»272″ />

Газели-доркас обитают в северной части Эфиопии и на юго-западе Палеарктики. Эти газели населяют часть северной Африки, пустыни Сахара и Негев, в том числе: Марокко, Рио-де-Оро, Алжир, Тунис, Ливию, Чад, Сомали, Эфиопию, некоторые районы Израиля и Синай на Ближнем Востоке.

Естественная среда обитания

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/sreda-obitaniya-gazelej-dorkas.jpg» alt=»Газель-доркас, животное, среда обитания, пустыня, на песке, » width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/sreda-obitaniya-gazelej-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/sreda-obitaniya-gazelej-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

>

Газели-доркас является одним из самых приспособленных для жизни в пустыне животных. Газели встречаются в самых разных местах: саванны, полупустыни, небольшие поля песчаных дюн, где присутствуют различные виды растений. Газели-доркас могут всю жизнь обходиться без употребления воды, так как получают всю необходимую жидкость из растений, включенных в рацион питания. Однако, они будут пить воду, если она будет доступна. Этот вид способен жить при очень высокой температуре окружающей среды, но в сильную жару, активны в основном на рассвете, вечером и ночью. В тех районах, где газели-доркас подвергаются преследованиям, ведут активный образ жизни в ночное время, чтобы свести к минимуму риски нападений. При сложных условиях, газели живут в парах, а при благоприятных — встречаются в семейных стадах с одним взрослым доминантным самцом, несколькими самками и детенышами.

Размножение

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/razmnozhenie-u-gazelej-dorkas.jpg» alt=»стадо, газели-доркас, трава, пасутся » width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/razmnozhenie-u-gazelej-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/razmnozhenie-u-gazelej-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />


Брачный сезон длится с сентября по ноябрь. В это время самцы охраняют территорию и помечают ее собственными экскрементами. В зависимости от местного климата, группа газелей-доркас будет состоять из одного или двух самцов, с гаремом самок или просто пары самца и самки. В экстремальных климатических условиях, при ограниченных ресурсах, газели в первую очередь создают пары. Система спаривания у газелей-доркас полигинийная.

В дикой природе, самки готовы к размножению в двухлетнем возрасте. В неволе, беременность может наступить уже в возрасте шести месяцев. Около 90% самок в дикой природе беременеют. Почти во всех случаях, в одном помете рождается один детеныш. Беременность длится около шести месяцев, и детеныш рождается покрытым шерстью и с открытыми глазами. Первые недели жизни, потомство проводит спрятавшись в тени. После этого, начинают следовать за матерью и искать твердую пищу. Самцы не участвуют в воспитании молодняка.

Самки вскармливают потомство в течение одной-двух минут, несколько раз в день, около 3 месяцев. В первые две недели жизни детеныша мать-газель пасется и спит далеко от него, но оставляет его в относительно безопасном месте. По мере роста, молодые газели, присоединяются к своей группе.

Продолжительность жизни

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas.jpg» alt=»газель-доркас, травоядное млекопитающее» width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />


В неволе, газели-доркас могут жить до 15 лет. Средняя продолжительность жизни в дикой природе неизвестна, и может отличаться в зависимости от популяции.

Питание

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/pitanie-gazelej-dorkas.jpg» alt=»газели-доркас, пасутся, щиплют зеленую травку» width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/pitanie-gazelej-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/pitanie-gazelej-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

Газели-доркас питаются цветами, листьями и стручками акации во многих регионах обитания. Также употребляют фрукты, листья и различные кустарники. В пустыне Негев, газели-доркас питаются растением панкраций зикенбергера (Pan­cratium sick­en­berg­eri). В зависимости от сезона, меняются способы добычи пищи. Летом, газели роют ямы в песке, чтобы получить стебли и луковицу панкрация зикенбергера. После зимних дождей, газели-доркас едят свежие проросшие листья. Методы добычи еды, обеспечивают максимальное потребление энергии с минимальными затратами сил.

Поведение


Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/povedenie-gazelej-dorkas.jpg» alt=»стадо газелей-доркас, саванна, сухая трава, деревья, небо » width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/povedenie-gazelej-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/povedenie-gazelej-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

Газели имеют характерный сигнал тревоги, звучащий как короткий лай и используют более громкий призыв в случае крайней опасности или боли. Самки обладают низким хрюканьем, при помощи которого, зовут детенышей и других особей подвида. Если опасность исходит от хищника, газели-доркас могут издавать длинный рычащий звук, сигнализирующий опасность.

Хищничество

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/attaka-geparda-na-gazel-dorkas.jpg» alt=»атака, гепарда, хищник, газель-доркас, » width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/attaka-geparda-na-gazel-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/attaka-geparda-na-gazel-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />


На популяцию газелей-доркас охотятся многие хищники. Гепарды, львы, сервалы, волки, каракалы, а также гиены нападают на газелей, независимо от размера и возраста животного. Молодняк могут убиты более мелкие хищники, такие как лисы, орлы, и шакалы. Многие из этих хищников были уничтожены в районах, где в настоящее время обитают газели. Люди, волки и рыси продолжают оставаться основными угрозами для газелей-доркас. Чтобы наблюдать за хищниками, газели используют острое зрение.

Роль в экосистеме

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/rol-gazeli-dorkas-v-ekosisteme.jpg» alt=»газель-доркас, сухая трава, деревья» width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/rol-gazeli-dorkas-v-ekosisteme.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/rol-gazeli-dorkas-v-ekosisteme-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

Наряду с некоторыми другими копытными, газели-доркас, распространяют семена различных растений рода акация между Красным морем и Израилем.

Экономическое значение для человека: Положительное

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas-i-lyudi.jpg» alt=»человек, газель-доркас, роль, значение» width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas-i-lyudi.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/gazel-dorkas-i-lyudi-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

Люди столетиями охотились на газелей-доркас ради их мяса и шкуры.

Экономическое значение для человека: Отрицательное

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/stado-gazelej-dorkas.jpg» alt=»стадо газелей-доркас, много газелей, высокая трава, спаривание, пасутся» width=»500″ height=»350″ data-layzr-srcset=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/stado-gazelej-dorkas.jpg 500w, https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/stado-gazelej-dorkas-300×210.jpg 300w» sizes=»(max-width: 500px) 100vw, 500px» />

Газели-доркас лучше приспособлены для жизни в пустыне Негев, вокруг Израиля, чем другие травоядные животные. Они вытесняют остальных травоядных, таких как овцы и козы, которые используются для хозяйственных целей.

Охранный статус

Газель тварина» data-layzr=»https://natworld.info/wp-content/uploads/2016/08/ohrannyj-status-MSOP-gazel-dorkas.jpg» alt=»охранный-статус-МСОП-газель-доркас» width=»251″ height=»105″ />

Вид находится под угрозой исчезновения, и классифицируется, согласно МСОП, как уязвимые виды. К главным угрозам этого вида относятся: разрушение мест обитания и незаконная охота.

Источник: natworld.info

Зміст

  • 1 Ознаки
  • 2 Поширення
  • 3 Поведінка
  • 4 Систематика
  • 5 Галерея

Ознаки

Газелі є стрункими і довгоногими тваринами. Довжина їх тіла залежно від виду становить від 85 до 170 см, довжина хвоста — від 15 до 30 см. Висота у загривку становить від 50 до 110 см, вага — від 12 до 85 кг. Шерсть у газелей зустрічається на верхній частині тіла і з боків і забарвлена вона у відтінки від жовто-сірого до коричневого. Нижня частина тіла як правило білого кольору. У багатьох видів по тілу простягається чорна смужка, що супроводжується світлою смужкою, що розташована зверху.

У більшості видів роги носять обидві статі, у самок вони менші в розмірах і більш крихкі. Єдиним виключенням є джейран, у якого роги носять тільки самці. Довжина рогів в середньому становить близько 30 см.

Поширення

Ареал газелей охоплює Африку (за винятком Мадагаскара) і великі частини Азії, що тягнуться від Аравійського півострова до північної Індії і північного Китаю. Їх сферою проживання є посушливі відкриті місцевості, як правило степу. Деякі види мешкають у пустелях і напівпустелях.

Поведінка

Жіночі особини газелей живуть разом з потомством у невеликих стадах величиною від десяти до тридцяти особин. У деяких випадках величина стада може складати і сотні, і навіть тисячі особин, що іноді трапляється в африканських саванах. Самці газелей після досягнення певного віку утворюють окремі стада холостяків, перш ніж завойовують власні ділянки. Після цього вони претендують на будь-яку самку, що з’являється на їх ділянці, яку вони захищають від самців-суперників.

Всі газелі є швидкими бігунами, які довгий час можуть підтримувати швидкість близько 50 км/год. Газель Томсона відома навіть тим, що може досягати швидкості близько 80 км/год. Газелі — травоїдні тварини, що харчуються різними травами та іншими рослиними.

Систематика

У рід газелей входять 17 видів:

  • Газель-Доркас (Gazella dorcas)
  • Газель саудівська (Gazella saudiya)
  • Газель індійська (Gazella bennettii)
  • Газель гірська (Gazella gazella)
  • Газель єменська (Gazella bilkis)
  • Газель арабська (Gazella arabica)
  • Газель Спіка (Gazella spekei)
  • Газель Кюв’є (Gazella cuvieri)
  • Газель рудоморда (Gazella rufifrons)
  • Газель Томсона (Gazella thomsonii)
  • Газель руда (Gazella rufina)
  • Джейран (Gazella subgutturosa)
  • Дзерен (Gazella gutturosa)
  • Газель піщана (Gazella leptoceros)
  • Газель-дама (Gazella dama)
  • Газель сомалійська (Gazella soemmeringii)
  • Газель Гранта (Gazella granti)

Галерея

  • Газель гранта

  • Газель-дама

  • Газель Кюв’є

  • Газель Гранта

  • Газель-дама

  • Газель Томсона

  • Джейран

  • Газель індійська

  • Газель-Доркас

  • Газель Кюв’є

  • Газель рудоморда

газель бизнес, газель животное, газель некст, газель тварина чупакабра


Газель (тварина) Інформацію Про

Газель (тварина)


Источник: www.turkaramamotoru.com

Класифікація

Людина досягла певних успіхів у вивченні космосу, океану і атома, на карті світу практично не залишилося білих плям. Але наука ніяк не всемогутня. Класифікація антилоп викликає безліч питань і спорів. Деякі види і підвиди газелей практично не вивчені.

Газелі відносяться до підродини справжніх антилоп, яке, в свою чергу, входить до родини порожнисторогі. В даний час дослідники виділяють 7 родів газелей. Кількість видів імовірно досягає 19, однак у біологів є підстави вважати, що деякі з них насправді є підвидами.

Імовірно, ці тварини з’явилися в Передній Азії ще в міоцені. В даний час газелі поширені і в Африці, але цей материк не є їх батьківщиною, вони перекочували туди не раніше плейстоцену.

Представники споріднених родів схожі між собою. Для них характерно витончене струнка статура, що наочно видно на фото тварин. Газелі тонконоги і швидкі, вони є відмінними бігунами і стрибунами. При довжині тіла близько 1 м доросла особина може зробити стрибок до 7 м, а рятуючись від небезпеки, це тварина здатна розвинути швидкість до 80 км/год.

Рогу – один з характерних ознак. Вони не протиставлені, а відхилені назад. Деякі види мають штопорообразно завитими ріжками. Зазначимо, що у самців роги є завжди, а самки деяких видів не володіють такою особливістю.

Отримати більш повне уявлення допоможе опис тварин. Газелі різних родів пофарбовані в ті кольори, які максимально відповідають відтінкам місцевості. Сидить у траві тварина складно розгледіти. Все тіло газелі вкрите шерстю буруватого або рудуватого відтінку і лише живіт набагато світліше. На боках, як правило, є темні смуги.

Поширення

Газель – тварина, яке поширене в пустелях, саванах, невисоких добре освітлених лісах і степах Азії та Африки.

Газель звичайна зустрічається в Саудівській Аравії, Ізраїлю, ОАЕ, Ємен. Тварина віддає перевагу пустелі і напівпустелі.

Африка може похвалитися досить великою різноманітністю цих антилоп. Примітно, що місцеве населення називає цих тварин гірськими скакунами, хоча вони живуть в пустелях, а не в горах.

Особливості поведінки

Це стадні тварини. Газелі формують групи, чисельність яких може досягати 1000 голів. Самці охороняють поголів’я, часом вступаючи в сутички з побратимами з інших стад.

Газель тварина

Це дуже чуйні тварини з чудовим слухом і своєрідним зором. Кут огляду газелей досить широкий, пасущееся тварина бачить і те, що відбувається позаду нього. Відчувши небезпеку, тварини миттєво зриваються з місця і спрямовуються геть, розвиваючи неймовірну швидкість.

Лінія бігу газелі изломана. Навіть якщо хижаки полюють спільно, легкі тонконогі антилопи можуть піти від переслідування, здійснюючи раптові стрибки вбік, виляючи, стрибаючи зигзагами і всіляко збиваючи ворога з пантелику. Але хижака теж може усміхнутися вдача. Тікаючи від погоні, газелі іноді раптом зупиняються, прислухаючись, чи не минула загроза. Часто ця помилка стає фатальною, адже наздогнати лине газель не багатьом під силу.

Природні вороги

Від кого ж знадобиться рятуватися цих тварин? На газелей полюють леви, гепарди, леопарди, гієни, вовки і тигри. Молодняк або представники не дуже великих видів – бажана здобич і для великих птахів: грифів, орлов, беркутів.

Газель тварина

Поширені види газелей

Джейран – невелике струнка тварина з масою до 30 кг. Ріжки мають кільцеві потовщення, кінці трохи загнуті вперед. Мешкає ця тварина в степах Киргизії, Казахстану, Узбекистану, Азербайджану, Таджикистану, Туркменії. Зустрічається також в Монголії і північному Китаї. В середині минулого століття джейран був на межі зникнення, чисельність не перевищувала декількох десятків. В даний час поголів’я налічує 2000 голів. Полювання на цих тварин заборонено.

Газель Гранту проживає в східній Африці. Ці тварини схожі з джейранами, але трохи крупніше (маса може досягати 80 кг). Роги є і представників обох статей, бічна смуга не дуже темна. Цей рід є одним з найбільш численних.

Газель тварина

Газель Томпсона (або просто томмі) ділить з попереднім видом ареал. Деякі помилково вважають, що тварини ідентичні, їх важко розрізнити. Насправді це не так, досить тільки дізнатися, як виглядають тварини. Газель Гранту набагато крупніше томмі, вага якої рідко перевищує 35 кг. Ріжки і роду Томпсона міцніше і коротше, кінці спрямовані назад. Забарвлення тіла яскравіше, а на боках є чорні смуги.

Охорона

Газель – тварина, яка потребує захисту. У минулі часи на чисельності позначилася полювання (в основному соколина і яструбина), яку нерідко проводили заради спортивного інтересу, а не заради м’яса. Чималий шкоди поголів’ю деяких пологів наносили гепарди і тигри, але сьогодні багато хто з цих хижаків самі опинилися на порозі вимирання, їхня чисельність скоротилася до мінімуму.

Деякі види газелей внесені в Червону книгу.

Источник: druzy.com.ua