У широкому сенсі тропіки та субтропіки – кліматичні зони нашої планети. Також тропіками називають дві географічні паралелі, які є межами однойменної кліматичної зони.

Ці паралельні екватору лінії розташовані на 23,43722 ° південної і північної широти і звуться тропік Козерога і тропік Рака відповідно. Субтропіки подібного трактування не мають.

Географічний зміст

Такі точні координати для визначення тропічного регіону вибрані не просто так. Саме в межах цих широт Сонце досягає максимальної висоти на небосхилі (піднімається в зеніт), в результаті чого промені світла падають на поверхню землі практично перпендикулярно.

Таке інтенсивне опромінення формує жаркий і сухий клімат.

Погодні умови в тропічному кліматі

Визначальними факторами тропічного клімату є підвищений атмосферний тиск і дію постійних східних вітрів (пасатів). Це формує такі характерні риси даної кліматичної зони, як невелика кількість опадів (не більше 200 мм в рік), самий жаркий температурний режим на планеті (спекотніше, ніж на екваторі) і малу хмарність.


У тропіках прийнято виділяти не чотири, а два сезони: сезон дощів (зимовий) і сезон посухи (річний). Середня температура «зими» рідко опускається нижче позначки в +10 ° С, а «влітку» коливається в межах +35 ° С.

При цьому виділяються кілька аномально жарких «плям» температура в яких нерідко піднімається до + 53 … + 58 ° С.

Погодні умови в субтропічному кліматі

Субтропічна кліматична зона змінює тропічну при русі на північ, де потім змінюється більш холодної помірною зоною. Вона не має строгих географічних кордонів, але на карті до неї відносяться райони, що розташувалися між 45 ° і 30 ° південної і північної широти.

Влітку в субтропічні регіонах температура найчастіше зупиняється на позначці в +20 ° С, взимку не опускається нижче +4 ° С. Під впливом холодного полярного повітря можливе виникнення нетривалих заморозків, під час яких температура повітря може опускатися до -10 ° С. Вчені не визначають для субтропіків середній показник випадання опадів, так як для різних локацій цей параметр сильно коливається в залежності від безлічі факторів.

У зв’язку зі значними змінами клімату всередині самої зони, в ній виділяють три основних кліматичних підтипу: мусонний, середземноморський і континентальний. У зоні дії мусонного клімату спостерігається велика кількість опадів у літній період і практично повна їх відсутність в зимовий. Наслідком цього явища стає значне коливання вологості повітря влітку і взимку.


У середземноморському кліматі складається зворотна ситуація: близькість Середземного моря призводить до зниження кількості опадів в теплі місяці до мінімального рівня, в той час як взимку спостерігаються сильні бурі і снігопади. Таким чином, майже вся річна норма опадів (700-800 мм) випадає саме в цей холодний період. Температурний режим характеризується високим рівнем стабільності, з незначним коливанням в літні і зимові періоди.

Континентальний підтип субтропічного клімату є найбільш суворим. Тут спостерігається різкий перепад між річним мінімумом і річним максимумом температур. До цього додається посуха в літні місяці, і рясні опади (у вигляді снігу) в зимові. Однак близькість великих морів і океанів може значно пом’якшити ці несприятливі умови.

Субтропічний клімат надає найбільш сприятливі умови для людської життєдіяльності. Саме тому в цій кліматичній зоні зародилися перші державні утворення, що існували протягом сотень і тисяч років (Стародавній Єгипет, Вавилон, грецькі міста-держави, Римська імперія і т.д.).

Источник: moyaosvita.com.ua

Тропіки — це така географічна широта, де:

А.Ростуть пальми. Б. Сонце ніколи не заходить. В. Під час сонцестояння Сонце кульмінує в зеніті. Г. Під час рівнодення Сонце кульмінує в зеніті. Д. Ніколи не випадає дощ.


Полярне коло — це така географічна широта, де:

А.Цілий рік не тане сніг. Б. Живуть білі ведмеді. В. Півроку триває ніч, а пів­ року — день. Г. Під час рівнодення Сонце кульмінує в зеніті. Д. У день зимо­ вого сонцестояння Сонце не сходить.

Під яким кутом до площини орбіти нахилена вісь обертання Землі?

А.0°. Б. 23,5°. В. 45°. Г. 66,5°. Д. 90°.

Чому дорівнює кут між площинами екватора та екліптики? А. 0°. Б. 23,5°. В. 45°. Г. 66,5°. Д. 90°.

Скільки триває найдовший день на полярному колі? А. 12 год. Б. 24 год. В. 1 місяць. Г. З місяці. Д. Півроку.

Що є причиною зміни пір року на Землі?

Чому влітку набагато тепліше, ніж взимку, хоча світить нам одне й те Сонце?

Чому виникла необхідність реформи юліанського календаря?

В Україні за стародавньою традицією зустрічають так званий старий Новий рік — 14 січня. Звідки походить ця традиція?

Де на Землі тривалість дня протягом року не змінюється?

За допомогою тіні від гномона визначте висоту Сонця над горизонтом під час верхньої кулкмінації. Як змінюється цей кут протягом місяця?

Де пізніше заходить Сонце: у Львові чи у Харкові?

За допомогою карти зоряного неба визначте екваторіальні координати Сонця на день вашого народження. У якому сузір’ї спостерігається Сон­ це в цей день? Чи збігається це сузір’я зі знаком зодіаку в гороскопах на цей день?

iv>

14.Яким, на вашу думку, був би клімат на Землі, якби вісь обертання була на­ хилена до площини екліптики під кутами: 90°, 45°, 0°?

15.Проведіть спостереження заходу або сходу Сонця в день рівнодення — 23 вересня або 21 березня. Сонце у ці дні сходить у точці сходу та за­ ходить у точці заходу. Намалюйте положення цих точок відносно вашо­ го будинку.

Источник: studfile.net

Тема: Вимірювання часу. Календар

3.1. Тропіки – це така географічна широта, де:

А. Ростуть пальми. Б. Сонце ніколи не заходить. В. Під час сонцестояння Сонце кульмінує в зеніті. Г. Під час рівноден­ня Сонце кульмінує в зеніті. Д. Ніколи не випадає дощ.

3.2.  Полярне коло — це така географічна широта, де:

А. Цілий рік не тане сніг. Б. Живуть білі ведмеді. В. Півроку триває ніч, а півроку — день. Г. Під час рівнодення Сонце кульмінує в зеніті. Д. У день зимового сонцестояння Сонце не сходить.

3.3.  Під яким кутом до площини орбіти нахилена вісь обертання Землі?

А. 0 . Б. 23,5 . В. 45 . Г. 66,5 . Д. 90 .


3.4.  Який кут між площинами екватора та екліптики?

А. 0 . Б. 23,5 . В. 45 . Г. 66,5 . Д. 90 .

3.5.  Скільки триває найдовший день на полярному колі?

А. 12 год. Б. 24 год. В. 1 місяць. Г. З місяці. Д. Півроку.

3.6.  Що є причиною зміни пір року на Землі?

3.7.  Чому влітку набагато тепліше, ніж взимку, хоча світить нам одне і те саме Сонце?

3.8.  Чому виникла необхідність реформи юліанського календа­ря?

3.9. В Україні за стародавньою традицією зустрічають так зва­ний старий Новий рік — 14 січня. Звідки походить ця тра­диція?

3.10. Де на Землі тривалість дня протягом року не змінюється?

3.11. За допомогою тіні від палички визначте висоту Сонця над гори­зонтом під час верхньої кульмінації. Як змінюється цей кут протягом місяця?

3.12. Де пізніше заходить Сонце: у Львові чи у Харкові?

3.13.3а допомогою карти зоряного неба визначте екваторіальні координати Сонця на день вашого народження. У якому сузір’ї спостерігається Сонце у цей день? Чи збігається це сузір’я зі знаком зодіаку в гороскопах на цей день?

3.14. Який, на вашу думку, був би клімат на Землі, якби вісь обер­тання була нахилена до площини екліптики під кутами: 90 , 45, 0?

3.15. Виконайте спостереження заходу або сходу Сонця у день рівнодення — 23 вересня або 21 березня. Сонце у ці дні схо­дить у точці сходу та заходить у точці заходу. Намалюйте по­ложення цих точок відносно вашого будинку.

>

 Відповіді на тести та вправи

3.1. В.

3.2. Д.

3.3. Г.

3.4. Б.

3.5. Б.

3.6. Причиною зміни пір року на Землі є те, що вісь обертання Землі нахилена під певним кутом до площини екліптики (під кутом 66,5°).

3.7. Улітку тривалість дня більша, а головне. Сонце кульмі­нує вище над горизонтом, тому одиниця поверхні отримує протягом дня набагато більше енергії, ніж узимку.

3.8. Тривалість року за юліанським календарем виявилась на 11 хв 14 с більшою від тривалості тропічного року. Це при­водило до того, що в юліанському календарі враховували зайвий час. Таким чином, кожні 400 років юліанський ка­лендар відставав на З доби.

3.9. 14 січня відзначається свято Нового року за юліанським календарем, якого дотримуються православна та греко-католицька церкви.

3.10. Тривалість дня протягом року не змінюється на еквато­рі — там цілий рік тривалість дня і ночі становить близько 12 год.


Додаткові тести та вправи й відповіді на них

1. На якій географічній широті 23 вересня Сонце кульмінує в зеніті?

А. На Північному полюсі. Б. На екваторі. В. На Північно­му тропіку. Г. На Південному тропіку. Д. На Південному полюсі.


Відповідь. Б.

2. Чи можна побачити Сонце одночасно з Північного та Пів­денного полюсів Землі?

А. Можна 21 березня. Б. Не можна. В. Можна 22 червня. Г. Можна 23 вересня. Д. Можна 22 грудня.

Відповідь. А; Г.

3. Де на Землі тривалість дня протягом року не змінюється?

А. У Києві Б. На полюсах. В. На екваторі. Г. На тропіках. Д. У Лондоні.

Відповідь. В.

4. На якій географічній широті були б тропіки, якби вісь обертання Землі була нахилена до площини екліптики під кутом 45°?

А. 0°. Б. 30° . В. 45°. Г. 50° . Д. 90°.

Відповідь. В.

5. На якій географічній широті були б полярні кола, якби вісь обертання Землі була нахилена до площини екліпти­ки під кутом 50° ?

А. 0°. Б. 30°. В. 45°. Г. 50°. Д. 90°.

Відповідь. Г.

6. У якому місті — Києві, Харкові, Сімферополі, Львові чи Одесі — 22 червня більша тривалість дня?


А. Київ. Б. Харків. В. Львів. Г. Одеса. Д. Сімферополь.

Відповідь. Б.

7. У якому місті — Києві, Львові, Донецьку, Чернігові чи Херсоні — 22 грудня більша тривалість дня?

А. Київ. Б. Львів. В. Донецьк. Г. Херсон. Д. Чернігів.

Відповідь. Д.

8. Коли схилення Сонця сягає максимального значення?

А. 21 березня (+45°). Б. 22 червня (+23,5°). В. 23 вересня (+30°). Г. 22 грудня (+60°). Д. 4 січня (+66,5°).

Відповідь. Б.

9. День літнього сонцестояння в Південній півкулі настає:

А. 21 березня. Б. 22 червня. В. 23 вересня. Г. 22 грудня. Д. 4 січня.

Відповідь. Г.

10. Чи однакова тривалість полярного дня і полярної ночі на полюсах Землі?

А. Однакова. Б. Полярний день на Північному полюсі більший від полярної ночі на тиждень. В. Полярний день на Південному полюсі більший на місяць. Г. Полярна ніч на Північному полюсі більша на місяць. Д. На полюсах день і ніч тривають по 6 місяців.


Відповідь. Б.

11. Визначити, якою б була тривалість найдовшого та найкоротшого дня в Харкові, якби кут між площинами еквато­ра та екліптики дорівнював 40°.

Відповідь. У цьому випадку Полярне коло було б на широ­ті 50°, тому найдовший день у Києві тривав би 24 години, а найкоротший — 0 годин.

12. Чому в дні рівнодення 21 березня та 23 вересня справжня тривалість дня на 10 хвилин більша, ніж тривалість ночі?

Відповідь. Тривалість дня трохи збільшує заломлення со­нячних променів в атмосфері Землі (явище рефракції). Нам тільки здається, що Сонце знаходиться на горизонті, а насправді воно в цей момент вже опустилось на 0,5° ниж­че від площини горизонту. Так само на світанку Сонце з’являється над горизонтом раніше, тому середня трива­лість дня на Землі збільшується приблизно на 10 хвилин.

13. Чому протягом літнього дня одиниця поверхні на широті України отримує від Сонця більше енергії, ніж в екваторі­альній зоні?

Відповідь. Улітку тривалість дня на широті України майже вдвічі більша від тривалості ночі, у той час як на екваторі протягом року тривалість дня не змінюється, і це компен­сує нижчу висоту Сонця на нашій території.

14. 22 червня штурман спостерігав Сонце в зеніті, у той час як хронометр показував 15 годину за всесвітнім часом. Ви­значити географічні координати корабля.

Розв’язання. Якщо Сонце в зеніті, то географічна ши­рота дорівнює схиленню Сонця в цей день, тобто ? = ? = +23,5°. Довгота дорівнює різниці місцевого ча­су корабля та всесвітнього часу для довготи Гринвіча: ? = 12h – 15h =—3h =45° з. д. Корабель знаходиться в Атлантичному океані на тропіку Рака на 45° західніше від Гринвіча.


15. Довести, що висота Сонця над горизонтом на Полярному колі може бути більшою, ніж на тропіку.

Розв’язання. Максимальна висота Сонця над горизон­том буває в день літнього сонцестояння, коли схилення Сонця стає найбільшим (? = +23,5°). Для Полярного кола (? = +66,5°) маємо: hmax =90°-?+? = 47° . На тропіку (+23,5°) у день зимового сонцестояння (?? =-23,5°): hmax =90°-?+? = 43°. Отже, висота Сонця в кульмінації на Полярному колі може бути вищою, ніж на тропіку.

 

 

Источник: mynmk.com.ua