Сови воістину є одним з найдивовижніших і незвичайних видів птахів. Вони привертають до себе інтерес і увагу великої кількості дослідників. А безліч людей просто захоплюються їх красою і розумовими здібностями.

Сови наділені гострим слухом і хорошим зором, що дозволяє їм вести нічний спосіб життя. Майже всі види сов його і дотримуються. До того ж їх очі мають можливість добре бачити при поганому освітленні. Днем сови воліють десь відпочивати — на гілках дерев, в ущелинах, під дахами занедбаних будинків. Існують деякі види сов, які робить собі нори і гнізда.

Переважна більшість сов — осілі птахи, тобто живуть на одному постійному уподобаному місці. Але все ж існують і деякі види, які є перелітними. Совам осілого типу властиво яро і ретельно охороняти власну територію від різної небезпеки, а також від інших хижаків. Але їли все ж хтось має намір вторгнутися на їх територію, то сови стають дуже агресивними і не заспокояться, поки не проженуть непроханих гостей.


Сови харчуються живою здобиччю, яку вони роздобувають собі під час полювання. Раціон цих птахів, звичайно, залежить від місцевості їх проживання, але зазвичай складається з різних гризунів (щурів, мишей, землерийок), кроликів, різних комах, гірських зайців, риби, змій.

Сови живуть парами, яка може зберігатися роками, а то й тривати все життя. Сови — вірні й віддані птиці. Їх розмноження залежить від рівня наявності їжі, а також від погодних умов. Якщо сові їжі повністю вистачає і вона не відчуває в ній потреби, вона відкладає дуже велика кількість яєць. Якщо ж в їжі нестача, то в кладці яєць вона обмежується — одно-два. Потім тривалий час сова висиджує яйця, а самець приносить їй їжу. Коли народжуються пташенята, то мама-сова ще довго не покидає гнізда. Але на третій тиждень їх віку, самець разом з самкою починають вчити пташенят літати. Незабаром пташенята опановують техніку польоту і вже самі здатні себе прогодувати.

Дуже красивим і унікальним є оперення у сов, колір якого допомагає їм маскуватися серед природи. Також густе і м’яке оперення служить совам хорошим захистом в холодну погоду.

На сьогоднішній день відомо багато різновидів сов — близько 150 видів. Ці хижі птахи живуть пошти у всіх можливих природних зонах.

Источник: jak.bono.odessa.ua

Цікаві факти про сову

Що й казати, ставлення до сов особливе. Й інтерес, і повага — але і якийсь страх. Ніби і птахи: істоти, загалом, не небезпечні. Але ось очі величезні, круглі… А їхні Нічні крики — це взагалі жах!


Звісно, все це емоції й не більше. Сови — це лише птахи. Щоправда, ці птахи чудово пристосовані до свого способу життя. А спосіб життя в них доволі своєрідний: літають вони вночі і живляться дрібними ссавцями. Переважно — мишоподібними гризунами. Тут, передусім, необхідно згадати про їхні великі очі, саме завдяки їм сови можуть бачити в майже цілковитій темряві. Але й очей іноді виявляється недосить — це коли в безмісячну ніч у густому лісі в траві з’являється здобич. Яку потрібно спіймати, а їсти хочеться! Тоді ці птахи використовують слух, а слух у них просто неймовірний! Вони, наприклад, чують, як людина згинає пальці — коли ці пальці не торкаються долоні й один одного. А це означає, що сови чують, як рухаються сухожилля і скорочуються м’язи! Тому не дивно, що вони можуть виявити шерхіт у траві або слабкий писк на відстані десятків метрів. У цьому їм допомагає ціла система вловлювання звуків. До цієї системи входить і сам орган слуху (він у сов дуже чутливий), і своєрідні зовнішні вушні раковини з оперення і шкіри, наприклад, у інших птахів таких пристосувань немає. Це, по-перше, плоский лицевий диск: він особливим чином розподіляє звуки і направляє їх до вух. Ось звідки в сов такі дивні і, нібито, моторошні «обличчя»! Проте, ті, хто позбавлений цих упереджень, побачивши фото сов, кажуть так: «які симпатичні істоти!». Чесно кажучи, особисто мені ця точка зору до вподоби більше.


Цікаві факти про сову

  Узагалі сов почути дуже складно — вони ж і взимку, і літом покриті м’яким оперенням. Тому їхній політ майже безшумний і миші виявляють їх в останню мить. Але час від часу сови видають себе своїми знаменитими криками. Про які чого тільки не кажуть. Найчастіше не дуже хороше. Вони, мовляв, біду віщують. Я думаю, не варто гаяти час на те, щоб довести, що всі ці «знання», м’яко кажучи, не відповідають дійсності. І немає більше совам чого робити: попереджати нас про щось! Або, тим паче, залякувати. В них і своїх справ повно. Ці крики — лише сигнал особинам свого виду: інформація про те, що територія зайнята. До речі, при виборі ділянок мешкання сови вельми консервативні. З якихось причин на одних територіях вони оселяються регулярно, а інші не дуже-то й жалують. Наприклад, на найбільшому острові дельти Дніпра Білогрудому, напроти міста Гола Пристань, сови «застовпили» ділянку вже доволі давно. У всякому разі, їхні крики мені доводиться регулярно чути починаючи з лютого 1993 року. (Благо, будинок автора знаходиться в тій частині міста, яка виходить до річки Голопристаньська Конка: а за цією річкою знаходиться згаданий острів.) А востаннє цей крик лунав уже в цьому році: в лютому і березні. Звісно, весь цей час тут не міг мешкати один і той же птах. Імовірно, в різні роки господарі цього «совиного маєтку» були різні. Одні йдуть із життя — помирають чи гинуть. Хтось може відлітає. А на їхньому місці з’являються інші. Життя триває, «маєток» не пустує. І це добре.

iv>

Часом крики подають молоді птахи, ті, які вже вилетіли з гнізда, але кого батьки продовжують підгодовувати. За цими звуками дорослі знаходять своїх «чад» — уже великих, але ще не вмілих, і виділяють їм «стипендію». Точніше, (якщо все-таки користуватися аналогіями з життя людей) «передачу студенту з дому». Тільки не у вигляді об’ємної сумки з домашніми пиріжками і ковбасою, а у вигляді мишки. Як кажуть, кожному своє. їсти ж хочеться!

Цікаві факти про сову

Сов в Україні 13 видів. Із них тих, хто гніздиться, 11 видів. Одна з найтиповіших серед них сова болотяна. Незважаючи на таку назву, болотяні сови мешкають не тільки на болотах і в плавнях, але й подекуди в лісах і на сільгоспугіддях. І навіть на морських островах. Живляться вони мишоподібними гризунами, гніздяться на землі й деревах. У кладці 3-5 яєць, із яких через 28 днів виводяться пташенята. Вони залишаються в гнізді близько місяця, а потім і в них починається самостійне життя.

Цікаві факти про сову
Сова болотяна

Дуже схожа на сову болотяну сова вухата — тільки оперення в неї іншого кольору. І добре помітні «вушка», тому цю сову дуже легко відрізнити від інших сов. Цей вид, до речі, теж оселяється в плавнях: той крик із острова Білогрудого — саме крик сови вухатої.


Цікаві факти про сову
Сова вухата

Усі сови — птахи винятково корисні. Думаю, доводити цього не потрібно. Адже не так вже й рідко наші поля (а також міста й села) переживають справжні нашестя полівок і мишей.

  Біда в тім, що людина тільки відносно недавно зрозуміла, наскільки корисні сови, а до того птахів цих винищували нещадно і незміряно. Навіть премії за їхнє винищення виплачували — як і за знищення денних хижих птахів. Це винищення тривало і в другій половині 20 століття! Але на початку 1960-х у журналі «Охота и охотничье хозяйство» з’явилася стаття професора Московського державного університету Георгія Петровича Дементьєва «Чи потрібно винищувати хижих птахів?». Про автора можна було б (і варто) написати не статтю — книгу. Високоосвічена людина, авторитетний орнітолог, знавець хижих птахів. Майже легенда, один із творців радянської орнітологічної школи.

І ця стаття була дуже своєчасна. Оскільки після її появи розпочато обговорення дуже важливої теми. Результатом цієї дискусії стала поява документу, який, як і стаття, увійшов у історію.

Це був наказ № 173 Головного управління мисливського господарства і заповідників РСФСР від 1 липня 1964 року. «Враховуючи нові дані про біологію хижих птахів і значну користь, яку вони приносять у сільському, мисливському, лісовому господарствах і охороні здоров’я… Заборонити відстріл і розорення гнізд усіх видів хижих птахів і сов усіх видів у мисливських угіддях загального користування на всій території РСФСР».

>

Згодом дію заборони на винищення хижих птахів було поширено на всю територію СРСР. Сталося: організоване винищення зупинили!

Щоправда, і після заборони на винищення «золотий вік» для сов не настав. Як і для денних хижих птахів, для соколоподібних. Вирубування старих лісів, осушення боліт, застосування отрутохімікатів губили й гублять цих птахів. А деякі види постраждали особливо — і були занесенні в червоні книги і червоні списки: світу, Європи, колишнього СРСР, України.

Серед них — пугач, найбільша сова світової фауни. Розміри в нього дійсно показні: довжина тіла до 75 см, розмах крил — до 160-180 см! В Україні пугач нині дуже рідкісний: його гнізда можна зустріти тільки в Карпатах, на Поліссі й подекуди на сході — в Луганській області. Але ще не так давно гніздився пугач і в степовому краї, зокрема, на батьківщині автора: на території Херсонської області, поблизу Дніпра і Дніпро-Бузького лиману. Тут його гнізд не вдавалося виявити вже багато років, хоча зрідка з’являються чутки, що цього птаха все-таки бачили. Але нині єдина достовірна знахідка гніздування цієї величезної сови в степовій зоні відноситься до Сиваша: там його виявили українські зоологи.

Цікаві факти про сову
Пугач


За певних обставин (у сутінках або вдень при дуже сильній хмарності) за пугача можна вважати мешканку тундри сову білу. Але при більш-менш нормальному освітлені розрізнити їх доволі просто, навіть не будучи орнітологом: у пугача колір оперення жовтувато-бурий. Ну а біла сова — вона і є біла. Або біла з сірими відмітинами. Та й «вух» у неї немає. В Україні цей вид з’являється в листопаді-березні — ці гості з півночі в нас зимують. Ловлять гризунів і перечікують нелегкі часи. Все-так січень у Харківській області чи на Житомирщині не те, що січень на Кольському півострові! Правда зустрічається в нас сова біла не так вже й часто, хоча цей вид і мігрує взимку, але зазвичай далеко на південь не летить і зимує на півночі лісової зони, в тайзі. Але в суворі зими сов білих у наших краях зустрічають частіше.

Цікаві факти про сову
Біла сова

…Сови — істоти дивовижні! Вони корисні, вони цікаві для вивчення, вони володіють досконалими пристосуваннями до нічного способу життя… Вони, зрештою, частина того великого і загадкового, що ми називаємо Природою. Тому, дорогі земляки, мешканці України, якщо вам зустрінеться сова в природі, не піднімайте на неї ні палицю, ні рушницю, не вбивайте сов: ні великих, ні дрібних, ні рідкісних, ні звичайних! Адже ці птахи теж мають право на життя. Як і все живе.

Цікаві факти про сову

Источник: pernatidruzi.org.ua

Подвижность шеи


Удивительно наблюдать за тем, как сова вращает головой, порой кажется, что шея этой птицы не имеет позвонков. Благодаря особому строению челюстной кости, позвонков и кровеносных сосудов в шее, совы могут безболезненно и безопасно вращать головой на 270 градусов. Также все представители отряда совообразных с легкостью могут запрокидывать голову назад и передвигать её в какой-либо плоскости без поворота. Строение позвонков и сосудов шеи снижают вероятность того, что те или иные артерии могут быть пережаты при повороте головы.

Необычные уши

Сова — это единственная птица, у которой есть ушные раковины, состоящие из складок кожи.

Слух у сов очень тонкий, частота звука, которую способны уловить уши совы начинается от 2 Гц, в то время, когда человек в лучшем случае, улавливает звук с частотой от 16 Гц.

Стоит отметить, что уши у некоторых видов сов, располагаются на разном уровне головы птицы. Благодаря такой асимметрии, совы способны более точно определить источник звука и выбрать более удобное положение для атаки.

Известно, что сипухи в основном при охоте полагаются именно на слух.

Необычные глаза

Совы, это единственные птицы, глаза которых расположены спереди в одной плоскости, а не по бокам головы, это делает их облик весьма необычным. Помимо этого поражают так же размеры глаз, они на порядок больше чем у других птиц. Зрачок сов реагирует не только на свет, диаметр зрачков изменяется при каждом вдохе и выдохе.

Глаза у совы всю жизнь находятся в неподвижном состоянии, у неё нет возможности вращать глазами, как это могут делать люди и другие животные, однако широкий угол обзора каждого глаза (160 градусов) и возможность поворачивать голову на 270 градусов полностью компенсируют этот недостаток.

Польза для людей


Благодаря составу своего рациона питания, совы очень полезны в сельском хозяйстве. Хищные птицы не позволяют разрастаться популяциям грызунов, наносящих вред посевным и другим сельскохозяйственным культурам. За год хищная птица может съесть до тысячи мелких грызунов, которые могли бы за этот период уничтожить до полутоны зерна.

Польза для экологии

Известно, что представители отряда совообразных в ряде случаев являются естественными регуляторами численности популяций в некоторых районах.

Так к примеру, полярная сова играет важную роль в сохранении гармонии биосферы в тундре.

Присутствие полярной совы в местах где гнездятся гуси, утки, кулики и казарки обеспечивает защиту кладки от часто покушающихся на неё мелких хищников. Сова не трогает других птиц, однако успешно прогоняет песцов и других мелких хищников, разоряющих гнёзда.

Размеры птиц

Самой крупной птицей среди совообразных считается рыбный филин, его вес может достигать 4 кг, а высота – до 75 см, крыльев 180—190 см, конкуренцию в размерах ему составляет бородатая неясыть, которая может ему уступать в весе, но высота туловища у неё обычно длиннее и достигает 80 сантиметров, размах крыльев бородатой неясыти составляет 150 см.


К самым мелким представителям отряда совообразных можно отнеси воробьиного сыча, длина его тела составляет всего 15 — 19 см, вес — 55-80 граммов, размах крыльев редко превышает 37 сантиметров.

Отношение к совам в древности

В древней Греции сова считалась символом мудрости, атрибутом древнегреческой богини Афины, при этом, практически в то же время в соседнем древнем Риме пернатые хищники того же отряда подвергались гонениям.

В Египте совы хоть и не считались священными птицами, но к ним здесь относились бережно и с уважением, археологами даже были найдены несколько мумифицированных и погребённых птиц.

Читайте также: животные вымершие за последние 100 лет.

В христианстве образ совы воспринимался негативно, её крик считался песней смерти и символизировал скорбь, одиночество и уединение. Для славян сова была знаком грядущей беды, она предвещала пожар или смерть.

Благодаря современным информационным технологиям зловещие мифы об этих удивительных птицах развеиваются, а их необычный образ стал весьма популярен в культуре, в том числе и развлекательной направленности.

Голос совы

Помимо привычного уханья, совы так же могут издавать писк, шипение и крик. Для тех, кому интересно узнать как звучат голоса пернатых хищников, мы добавили несколько примеров пения птиц из этого отряда, разных видов и размеров.

Серая неясыть

Болотная сова

Воробьиный сыч

Источник: na-dostupnom.ru

З дитячих років ми багато знаємо про сов. Це саме та птиця, яка є символом мудрості. Сови граціозні і красиві. Цікаві факти про сов розповідають на уроках ботаніки, але це не все, що дорослій людині необхідно знати про цю нічну птицю.

Не всі види сов полюють лише вночі, деякі і ведуть денний спосіб життя.

Новонароджені пташенята сов з’являються на світ сліпими і з наявністю білого пуху.

З усіх фактів про сов цікаво те, що цих птахів майже ніхто ніколи не бачив, а тільки чув їхні голоси.

Сова вважається природженим хижаком. Цей птах харчується як самими дрібними істотами, так і великими звірями.

У світі є різновиди сов, що харчуються лише птахами.

У сов незвичайна будова шиї, завдяки чому вони можуть повернути голову на 270 градусів.

У житті ці птахи літають практично безшумно.

Протягом усього життя сови створюють міцну сім’ю і мають тільки одного партнера.

Щоб уберегти свою здобич, сови в свої гнізда приносять змій, які знищують комах та інших шкідливих істот.

Міфом є те, що у сов кулясті великі очі. Ці птахи мають телескопічну будову ока

Побачивши сову, багато людей побоюються її нападу, але його варто боятися лише в той момент, коли цей птах захищає потомство.

Євразійський філін вважається найбільш великим представником сов.

Найдрібнішим представником таких птахів вважається карликова перуанська сова.

Сова бачить «вухами».

Крик снігової сови подібний до крику морських птахів.

Найулюбленішою їжею сов є їжаки, яких вони чистять від голок за допомогою власних кігтів.

Кількість переглядів відеороликів з совами перевищує перегляди відео про котів.

Різні види сов можуть полювати один на одного.

Єдиним видом сов, які вживають лише рослинну їжу, є сови-ельфи.

Пугач способи полювати на кабанів і беркутів.

Вага самої маленької сови досягає приблизно 30 грам.

Сови є далекозорими птахами, а тому вони далеко бачать краще, ніж зблизька.

Сови вміють за допомогою своїх пазурів ловити рибу.

Тільки в Антарктиді немає сов.

Сови, на відміну від інших птахів, мають 3 пари століття.

На думку стародавніх єгиптян, сови мешкали в царстві мертвих.

Якщо вникати в китайську культуру, то стає зрозуміло, що сови – це уособлення злих сил.

До числа представників совоподібних належить приблизно 220 різновидів птахів.

Сови здатні проковтнути здобич цілою.

Сови мають зигодактильну структуру лап. У них два пальці звернені назад, а два – вперед.

Особливо добре ці птахи бачать при слабкому освітленні.

Найчастіше сови живуть поодинці, але іноді їх можна зустріти зграєю.

Без особливої напруги ці птахи здатні почути звуки частотою від 2 Гц.

Очного яблука у такий птиці немає.

Сови, які під час полювання покладаються лише на власний слух, називаються сипухами.

Сови живуть приблизно 10 років, але в неволі їх тривалість життя продовжується до 40 років.

Швидкість цієї птиці в момент польоту досягає 80 км/ч.

Сова починає клацати своїм дзьобом, коли відчуває збудження або її щось дратує.

Сова здатна дивитися тільки вперед.

Слух сов в 4 рази краще, ніж у кішок.

У повній темряві сова бачить, незважаючи на поширені чутки про те, що це не так.

Очі цих птахів здатні відбивати світло.

В природних умовах не було помічено, щоб сова пила воду.

Доросла самка сови на 20-25% важче самця.

У сови пташенята вилуплюються не одночасно. Інтервал їх появи на світло складає 1-3 дні.

Зубів у сови немає.

Совам подобається дощ, тому що вони завдяки ньому миють свої крила.

Якщо вірити прогнозам, то ухання сови чується до біди.

У сов вуха розташовані несиметрично.

Старші пташенята сов здатні з’їсти новонароджених пташенят.

Сови вважаються відданими і вірними птахами.

Оперення цих птахів дозволяє їм маскуватися в природному середовищі.

Найбільша популяція сов проживає в Азії.

Самки сови набагато агресивніше, ніж самці.

В Японії є ресторани і кафе, де можна поїсти і насолодитися перебуванням з совами.

Розмноження у сов відбувається тільки один раз за рік.

За один раз сова може відкласти 3-5 яєць.

Яйа тільки самка висиджує сови, а самець в цей час добуває корм.

Годуванням новонароджених пташенят займається і самець, і самка.

Найчастіше сови вмирають від голоду.

Сова вважається самим тихим птахом у світі.

Источник: samoosvita.in.ua

Одной из самых крупных сов, которую они нашли, была Ornimegalonyx oteroi – около метра высотой.

2. Совы обитают во всех регионах Земли, за исключением Антарктиды, Гренландии (большей части) и некоторых отдаленных островов.

3. Совы – очень разнообразная группа птиц, в ней более 220 видов, принадлежащих отряду совообразных. Отряд совообразные делится на два семейства – совиные, или настоящие совы, и сипуховые.

Цікаві факти про сову

4.Совы любят жить в лесу. Другие среды их обитания: арктическая тундра (полярная сова); тайга (сова-сокол); саванна (воробьиный сыч); пустыни и другие районы с редкой растительностью (земляная сова); тропические леса (рогатая неясыть); водно — болотные угодья и лесные берега рек (болотная сова); сельскохозяйственные угодья (домовый сыч, сипуха).

5. Крупнейшая живущая сова — евразийский филин (Eurasian Eagle Owl, Bubo bubo). Рост его — 75 см, вес до 4.5 кг, размах крыльев — до 190 см. Самая маленькая сова — размером с воробья. Например, перуанская карликовая сова (Glaucidium peruanum) имеет рост 15 см, весит всего 30 грамм. Для сравнения, самые крупные колибри весят около 20 грамм.

Цікаві факти про сову

Ушастая сова в полёте

6.Ушастая сова живет в умеренной и холодной зоне Европы и Азии (Малой Азии и Гималаев), северо-западной Африке и Северной Америке на границе тундры. Зимой встречаются в Центральной и Западной Европе, куда отправляется на зимовку. В изобилующих пищей местностях собираются, что нехарактерно для сов, в стаи до 30 птиц.

7. Среди сов есть некоторые разновидности, которые охотятся за рыбой. Их называют рыбными филинами — Ketupa blakistoni. Это редкий подвид, находящийся на грани исчезновения. Его представители обитают лишь в одном месте планеты – на Дальнем Востоке России.

Цікаві факти про сову

Домовой сыч

8. Большинство сов – ночные птицы. Они активны ночью. Несколько видов (например, воробьиный сыч) активны по утрам или на закате, а некоторые (кроличья и болотная сова) охотятся днем. Также охотятся днем, малая сова (Athene noctua), снежная сова (Bubo scandiacus) и большая серая сова (Strix nebulosa).

9. Совы являются скрытными птицами. Этих птиц почти никто никогда не видел, а только слышал их голоса.

10. Совы – хищные птицы. Они питаются большим разнообразием добычи, включая млекопитающих, других птиц, насекомых и рептилий. В Африке и Азии даже есть виды, питающиеся исключительно другими птицами.

Цікаві факти про сову

Ястребиная сова

11.Ястребиная сова населяет тайгу северной Евразии — Норвегию после Камчатки и Сахалина — и тундру Северной Америки в Канаде. Не мигрируют, в поход на юг птицы отправляются при отсутствии необходимого количества пищи. В отличие от сородичей, охотящихся в сумерки и по ночам, сова – ястреб промышляет днем.

12. Совы издают много разных звуков. Знакомое всем «уханье» совы – признак заявления права на территорию, хотя не все виды могут издавать этот звук. Другие звуки сов – писк, шипение и крики.

Цікаві факти про сову

Сипуха

13. У сов необычные глаза. У них нет глазных яблок. Их органы зрения скорее следует называть глазными трубками. Они имеют вытянутую форму, а на месте их удерживают склеротические кольца – костистые структуры в черепе. Из-за этого совы не могут двигать или вращать глазами, и именно потому настолько повышена подвижность их шеи.

14. У сов подвижная шея, но они не могут поворачивать голову на 360 градусов. Может показаться, что это не так, но на самом деле угол составляет только 135 градусов в любом направлении от ровного положения. Таким образом, в совокупности совы обладают поразительной подвижностью шеи – 270 градусов.

15. У совы 3 века. Каждое веко имеет свою функцию; одно для моргания, другое для сна, и еще одно для поддержания чистоты и здоровья глаз.

Цікаві факти про сову

Большая рогатая сова

16.Среди представителей семейства совиных встречаются случаи псевдоканибализма. Большая рогатая сова (виргинский филин) кроме добычи в виде грызунов, рептилий и пресмыкающихся поедает своих более мелких сородичей – малых полосатых, которые в свою очередь истребляют с целью охоты птенцов других совиных. Обитает на территории США, Канады и Центральной Америки.

17. Совы — единственные птицы, у которых наружное ухо состоит из складок кожи. Уши расположены немного несимметрично, что позволяет точно определять направление на источник звука. Точность определения звука у совы феноменальна — менее одного градуса по вертикали и горизонтали.

18. Так как глаза сов направлены вперед, у них бинокулярное зрение, аналогичное человеческому, а это значит, что они могут видеть предметы одновременно обоими глазами. Это дает птицам отличную способность оценивать высоту, вес и расстояние. Однако в то время как у людей 180-градусный обзор и при этом 140 градусов бинокулярного зрения, у сов эти показатели составляют соответственно 110 и 70 градусов. Но недостаток бинокулярного зрения они с лихвой восполняют превосходным ночным видением и дальнозоркостью.

19. У сов вместо семи позвонков в шее, как в среднем бывает у птиц, у сов их в два раза больше. Но 14 позвонков в шее – это еще не все усовершенствования. У них есть ряд физиологических особенностей, позволяющих выжить при таком быстром и резком повороте головы. Так, дополнительные кровеносные сосуды подают кровь в голову, когда из-за угла поворота головы останавливается кровообращение через обычную систему. Кроме того, сосуды лежат в специальных воздушных прослойках, сберегающих целостность артерий в момент резкого поворота головы.

20. У большинства видов сов самки больше, сильнее и агрессивнее, чем самцы. Они обычно и более яркие.

Цікаві факти про сову

Болотная сова

21.Болотная сова обитает в Северной Европе Азии, Америке, Карибском бассейне, Гавайях (где она — единственный филин) и островах Галапагос. Большая часть популяции обитает в России, Скандинавии и Соединенном Королевстве. Вид состоит из девяти подвидов. Характерная особенность болотной совы – способ гнездования. Дом птица строит на земле. Жилище представляет собой вытоптанный участок земли среди высокотравья или густого кустарника.

22. Совы могут слышать звуки частотой от 2 Гц (человек — в лучшем случае от 16). Особый вид сов — сипухи, которые при охоте полагаются исключительно на слух. Другие совы используют для этого еще и свое зрение.

23. Совы известны своей способностью к бесшумному полету, ведь к быстро двигающейся добыче они должны приближаться очень тихо. Для этого у сов широкие крылья, позволяющие им парить и минимизировать количество взмахов, которые, в основном, и создают шум от летящей птицы. Кроме того, многие виды сов имеют специальные перья, позволяющие делать взмахи практически бесшумно.

24. Самой любимой пищей сов являются ежи, которых они чистят от иголок при помощи собственных когтей.

25. Увидев сову, многие люди опасаются ее нападения, но его стоит бояться лишь в тот момент, когда эта птица защищает потомство.

Цікаві факти про сову

26. Совы, которые охотятся на рыбу, не имеют особых образований на крае крыла, поэтому летают не так бесшумно, но у них особое строение когтей, которые покрыты специальными зазубринами, помогающими крепко захватить скользкую рыбу.

27. В то время как у большинства плотоядных есть острые зубы, которые они вонзают в плоть своих жертв, у сов их нет. Чтобы разорвать добычу, они используют свои когти.

28. Многие фермеры устраивают места для гнездования сов, чтобы совы не позволяли грызунам съедать урожай сельскохозяйственных культур. Ведь одна сова уничтожает около 3000 грызунов за 4 месяца.

29. Не все совы мигрируют. Зимой многие совы, как правило, остаются в своих местах обитания, только выбирают другие места для гнездования.

30. Совы придерживаются границ своих территорий. Они живут довольно близко друг к другу, но у каждой совы отдельное гнездо. Совы метят свою территорию с помощью своего отличительного «уханья».

Цікаві факти про сову

Полярная сова

31. Высота особи полярной совы — 52-71 см, размах крыльев 125-150 см. Вес взрослой птицы от 1,6 до 3 кг. Снежная разновидность обитает в северных полярных регионах. Удивляет нехарактерным для сов кочевым образом жизни – белая сова в брачный период мигрирует на юг.

32. Молодые особи снежной совы мужского пола белеют с возрастом. Самки снежных сов темнее по сравнению с мужчинами и не совсем белые.

33. Снежные совы охотятся днем, ночью, на протяжении суток. Отсутствие суточных ритмов делает представителя породы подходящим объектом для дрессировки.

34. Снежные совы выводят на свет до 17 совят за одну высидку. Для сравнения – лесные представители – 1-4 совёнка.

35. Совы — умные и общительные птицы, когда им ничего не угрожает. В некоторых частях Японии есть кафе, где вы можете наслаждаться едой в компании сов.

Цікаві факти про сову

фото из интернета

Источник: obshe.net