Тварини африки на українській мовіАфрика – це дивовижний і великий континент. Тваринний світ Африки численний і різноманітний.

В Африці мешкає 5 тис. Ссавців, більш 100 тис. Комах, близько трьох тисяч видів птахів. Цей материк має савану, пустелю, озера, найдовшу річку Ніл і інші річки. У них налічується близько п’яти тисяч різновиди риб. А також, на цьому континенті мешкає безліч рептилій і земноводних.

Давайте розглянемо які тварини мешкають в Африці.

Тваринний світ Африки

Тварини Африки: ссавці.

В Африці живуть такі види ссавців:

  • Африканський буйвол;
  • Саванний заєць;
  • слон;
  • бегемот;
  • Большеухая лисиця;
  • Бонго;
  • Газель Доркас;
  • Гіеновідная собака;
  • жираф;
  • Зебра;
  • Канна;

Розглянемо детальніше кожний вид тварини.

Африканський буйвол

Африканський буйвол є дуже небезпечним тваринам, особливо для людини. Статистика показує, що від цієї тварини щорічно гине понад двісті осіб.

Вага буйвола досягає однієї тонни, висота – два метри, а його довжина більше трьох метрів.

Харчуються ці тварини виключно травою. Щодня вони з’їдають двадцять кілограм свіжої трави.

Буйволи мають величезні роги, скорочення всередину.

Африканський Саванний заєць

Тварини африки на українській мовіАфриканський заєць – це ссавець, яке мешкає в савані. Довжина зайця досягає шістдесяти сантиметрів, а вага досягає трьох кілограм.

Вуха у зайця довгі і мають на кінчиках чорне забарвлення. Голова і тіло сірого кольору. А лапки і боки червонувато-коричневі. Низ живота білого кольору. Хвіст зайця має цікаву забарвлення. Зверху він чорний, а знизу – білий.

Харчується цей ссавець тільки травою і то в нічний час, а вдень ховається від хижаків.

Африканський слон

Слон – це найбільше ссавець. В Африці мешкає два види слонів: лісовий і Сави. Давайте розберемося ніж слон саванний відрізняється від лісового.

відмінності:

  • Саванний слон набагато більші лісового. Його вага досягає восьми тонн. А вага лісового слона – п’ять тонн;
  • Саванний слон світліше лісового слона;
  • Бивні саванного слона спрямовані вгору, а бивні лісового слона спрямовані вниз.

Проживають слони на всій території Африки. Харчуються листям, гілками, насінням, корінням, плодами і колючками.

бегемот

Тварини африки на українській мовіВ Африці живуть два види бегемотів: карликовий і звичайний.

Тіло бегемота сірого кольору, вкрите дуже товстою шкірою. Щоб у бегемотів НЕ обгорають їх шкіра у них виділяється спеціальна червона рідина, яка ще є і загоює засобом.

Бегемоти мітять свою територію своїми екскрементами. Для цього вони використовують свій плоский хвіст. Він у них схожий на весло.

Ноги бегемота короткі і товсті, мають чотири пальці. Завдяки їм вони легко пересуваються по суші. Голова бегемота велика, а шия коротка. Очі, ніс і вуха знаходяться на одній площині. Тому бегемоти можуть перебувати під водою до п’яти хвилин.

Вага бегемота може досягати трьох тонн. Його висота – півтора метра, а довжина чотири метри.

Бегемоти харчуються рослинністю. В день вони з’їдають сорок кілограм трави.

Живуть бегемоти сім’ями. Сім’я складається з ватажка і п’ятнадцяти або двадцяти самок.

Большеухая лисиця.

Большеухая лисиця – хижа тварина. Вона мешкає в напівпустелях і саванах. Довжина тварини досягає сімдесяти сантиметрів, а вага-5,5 кілограм. Харчується комахами та личинками: терміти, сарана, жуки, яйця, птахів і навіть дрібні гризуни.

Відрізняється своїми великими вухами, які набагато більше голови. У висоту вони досягають тринадцяти сантиметрів. Забарвлення у неї коричневий, а шия і живіт трохи світліше. Кінчики вух, лап і хвоста має чорну забарвлення.

Живуть лисиці парами або разом з виводком.

антилоп Бонго

Тварини африки на українській мовіБонго – це великі лісові антилопи. Вони мешкає в тропічних лісах Африки.

Забарвлення у цих тварин дуже цікава: темно-руда з білими вертикальними смужками. Рогу у бонго нагадують спіраль. Вони досягають 90 сантиметрів в довжину. А сама тварина має довжину один метр. Важать ці тварини від 200 до 400 кілограм.

Живуть бонго сім’ями. У кожній родині від семи до п’ятдесяти особин. Харчується бонго травою, листочками, квіточками, гілками, репьямі.

Живуть Бонго тривало довго – двадцять два роки.

Газель – Доркас

Газель – Доркас – це незвичайна тварина, яка мешкає в пустелі Африки і може перебувати без води все життя.

Харчується вона рослинами: квітами, стручками акації, листям, плодами. З цих рослин тварина і отримує необхідну воду.

Доркас – це невелика тварина. Його вага не перевищує 17 кілограмів. Тварина має довгі вуха. Шерсть газелі має коричневий колір. Рогу вигнуті.

Доркас живуть парами або сім’ями. Тривалість життя складає п’ятнадцять років.

Гіеновідная собака

Тварини африки на українській мовіГіеновідная собака – це хижий ссавець. Живуть вони в саванах.

Гіеновідная собака має червоне забарвлення з плямами. Вуха у неї довгі і великі. Завдяки їм гіеновідная собака схожа на звичайних гієн. Хвіст довгий і пухнастий з білуватим кінчиком. Лапи мають тільки чотири пальці.

Живуть гіеновідние собаки зграями. У кожній зграї живе до 18 собак.

Харчуються гіеновідние собаки тваринами. Їх здобиччю стають такі тварини, як газелі, антилопи, зебри, канни.

В середньому гіеновідние собаки живуть десять-п’ятнадцять років.

Жираф.

Жираф – це найвища тварина, які мешкають в саванах Африки.

Зростання жирафа досягає шести метрів, а важать вони цілу тонну. Ноги у нього довгі, причому, передні ноги довші задніх ніг. Хвіст теж довгий, досягає одного метра. На голові є кісткові роги. Очі великі, а мова немаленькій- 45 сантиметрів.

Лягають вони дуже рідко. Навіть сплять жирафи стоячи. Ці тварини дуже швидко рухаються. Їх швидкість може досягати шістдесяти кілометрів на годину.

Жирафи живуть стадами, до двадцяти особин. Тривалість життя складає п’ятнадцять років.

Зебра

В Африці мешкає три види зебр:

  • Зебра Греві;
  • Зебра бурчеллова;
  • Гірська зебра.

Живуть вони в різних місцях континенту, але схожі своїми чорно – білими смужками по всьому тілу. Маса зебр досягає 350 кілограм. Висота тварини не перевищує 1,5 метра, а довжина-2,5 метра. Хвіст у зебри досить довгий – п’ятдесят сантиметрів.

Зебри живуть сім’ями, що складаються з шести самок і їх потомства. Сплять ці тварини стоячи. Харчуються травою, гілками, чагарниками, листям, корою дерев. Тривалість життя у зебр становить тридцять років.

Канна.

Канна – це найбільший і стрибучий вид антилоп. Вони можуть стрибати вгору до 2,5 метрів, живуть в лісах, горах, пустелях і болотах.

Колір шерсті у канн різний. У кого-то жовто-бурий, у кого-то блакитно-сірий, а деякі, взагалі, чорного кольору. Рогу у цих тварин довгі і закручені. Їх довжина може досягати одного метра.

Маса тварини досягає 600 кілограм, а зростання майже два метри. Живуть канни в групах по десять особин. Харчуються листям гілок, чагарників, травою, плодами, кореневищами. Тривалість життя у канн досягає двадцять років.

Родина котячих

В Африці мешкає наступне підродина великих і малих кішок:

  • Лев;
  • леопард;
  • Гепард;
  • Черноногая кішка;
  • Золота кішка;
  • Каракал;
  • Барханна кішка;
  • Лісова кішка;
  • Сервал.

Розглянемо більш детально деякі з цих видів.

Лев

Тварини африки на українській мовіЛев – це хиже і великий ссавець. Їх вага досягає 300 кілограм, а довжина-трьох метрів. Живуть вони невеликими зграями, що складаються з декількох самців і самок з дитинчатами.

Харчуються леви копитними тваринами. Тривалість життя не перевищує п’ятнадцяти років.

леопард

Леопард – це дуже швидка і сильна кішка. Довжина тіла досягає двох метрів. Важить леопард до сімдесяти кілограмів. Живуть в саванах, горах і лісах. Живуть ці тварини по одному.

Леопард має довгий хвіст-110 сантиметрів. Зір, кігті і зуби дуже гострі. Ця тварина відмінно можуть бачити навіть в нічний час. Ця кішка має відміну від інших котячих – плямистий хутро.

Харчуються леопарди антилопами, зайцями, мавпами і навіть птахами.

Каракал.

Каракал – це хижа тварина, яка мешкає в степах і порожні Африки. Довжина каракала не перевищує вісімдесяти сантиметрів. Важить каракал трохи – двадцять два кілограми. На вухах у цієї тварини знаходяться чорні пензлики.

Полює це тварина вночі. Його здобиччю можуть бути зайці, ховрахи, антилопи, лисиці, страуси та інші.

Ось такі африканські тварини живуть в Африці!

Источник: infoblog.in.ua

Африканский материк растянулся с севера на юг на тысячи километров и стал домом для многих видов животных. Посередине его пересекает экватор. Климат в Африке теплый и даже жаркий. На севере Африки расположена самая большая пустыня мира — Сахара. Летом в Сахаре очень жарко, дожди практически не выпадают, что делает этот район малопригодным для жизни. Но и здесь нашли приют многие животные, которые появляются после захода солнца, чтобы раздобыть себе пищу.

В Сахаре преобладают каменистые и песчаные пустыни, где расти могут лишь некоторые злаки и осоки, а также колючие травы и кустарники. В основном жизнь сосредоточена в оазисах — местах, где есть вода. В оазисах растут пальмы, влаголюбивые растения, щебечут птицы.

Южнее Сахары располагаются саванны — степные участки, на которых то тут, то там можно видеть небольшие группы деревьев, среди них особенно выделяются баобабы. Эти деревья при относительно небольшой высоте имеют толстый ствол, достигающий в диаметре 10 метров. Климат в саваннах сезонный: засушливый период сменяется дождливым. Обилие растительной пищи в саваннах привлекает внимание травоядных животных, среди которых преобладают многотысячные стада антилоп, буйволов, зебр, слонов, жирафов. На них охотятся львы, гепарды, гиеновые собаки и леопарды. В саваннах обитает много птиц.

Разные части африканской саванны отличаются типом почв и водными ресурсами, а следовательно и своим животным и растительным миром. Можно выделить четыре основные зоны с характерными для каждой видами млекопитающих. сухая саванна, влажная саванна, кустарниковая саванна и прибрежные леса.

В экваториальной части Африки растут дождевые тропические леса. Здесь тепло и влажно. Каждое утро начинается с яркого солнечного света, а к середине дня собираются тучи и небо изливается потоками дождевой воды. В таком климате себя отлично чувствуют многие растения, образующие густые, местами труднопроходимые леса, в которых встречаются разнообразные животные.

В Африке на 13 млн. км2 — почти на половине континента — преобладает травянистая растительность. В былые времена повсюду, насколько хватало глаз, можно было увидеть огромные стада пасущихся животных. Сейчас самые крупные стада сосредоточены в национальных парках, в основном в Серенгети, Танзания, и Цаво, Кения. В Серенгети стада гну насчитывают до 50 000 голов (гну называют также «вилдебест», что на языке африкаанс означает «дикий бык», но на самом деле это антилопа). Вместе с гну кочуют до миллиона газелей Томсона и 200 000 зебр.

Хотя все травоядные животные питаются травой, не все они конкурируют за пищу. Зебры, например, объедают высокие травы до определенного уровня, а гну щиплют траву там, где уже побывали зебры, а также свежую поросль, появляющуюся после дождя.

Лев

Льва называю царем зверей. Вес  крупного хищника достигает  280 кг. Ударом лапы они ломают позвоночник буйволу. Клыки у львов относительно короткие, но мощные. Тело покрыто короткой шерстью, и только у самцы обладают роскошной гривой. В схватках между самцами эта грива защищает их от ударов соперника. Шкура львов очень прочная, недаром в старину воины использовали ее как доспехи или натягивали на свой щит.

Животные африки-лев

В настоящее время львы сохранились только в Африке, к югу от Сахары, и небольшая популяция львов есть в Индии.

Живут львы семейными группами. Вокруг самца держатся несколько самок и молодых львов. Некоторые взрослые самцы живут поодиночке. Ночами в саваннах раздаются устрашающие рыки самцов. Таким способом они дают понять другим львам, что территория занята, у нее есть хозяин.

Шестнадцать часов в сутки львы спят или нежатся под сенью деревьев. Охота — удел львиц. Их добыча — крупные звери: антилопы, зебры, буйволы. После успешной охоты к жертве первым подходит самец, разгоняя самок. Все ждут, пока он насытится, и лишь тогда к трапезе приступают остальные члены группы.

Леопард

Этот распространенный в Африке хищник живет в саванне, пустыне и девственных лесах. Люди, однако, вытеснили леопарда из многих регионов его обитания. Тактика его охоты зависит от жертвы, которую он подстерегает. Охотясь за мелкими млекопитающими, он быстро атакует, преследуя более крупное животное, леопард подкрадывается незаметно и наносит внезапный удар мощной лапой. Мелкую добычу он съедает сразу, а тела крупных животных затаскивает на дерево и несколько дней питается их мясом. Размеры его охотничьей территории зависят от количества добычи на ней.

Животные Африки-леопард

Леопарды всегда живут в одиночку. Самцы и самки встречаются лишь во время брачного периода, а затем сразу расходятся, и самка сама растит потомство.

Барханная кошка

Обитающая в Сахаре и пустынях Аравийского полуострова барханная кошка никогда не пьет воды, утоляя жажду кровью своих жертв.  У маленькой барханной кошки большие уши и блеклая шерсть, что типично для всех жителей пустынь. Она обитает и в песчанистых, и в скалистых областях Сахары. У нее широкая плоская голова, и она может наблюдать за добычей, спрятавшись за барханами, где ее совсем не видно.

Барханная кошка

Она питается мелкими грызунами: песчанками и земляными белками. Барханная кошка ест также скорпионов, пресмыкающихся и насекомых. Вместе с фенеком и африканским леопардом она относится к тем немногочисленным плотоядным животным, которые могут существовать в пустынях. Ее лапы покрыты шерстью, поэтому она не проваливается в песок. У нее очень острый слух, она может услышать даже самые тихие движения грызунов в песке.  День кошка проводит в пещере, где вместе с ней часто живет еще один обитатель пустыни — фенек. На охоту кошка отправляется, когда температура понижается и воздух становится прохладнее.

Зебра

В Африке обитает три вида зебр. У зебры Греви, по сравнению с другими видами, самые узкие полоски на бедрах. Численность зебр постоянно сокращается, и от некогда многотысячных стад остались небольшие разрозненные группы.

Зебра-животный мир Африки

Зебры одно из самых многочисленных звериных племен в африканской степи, ближайший родственник лошадей и ослов. Табуны полосатых лошадок пересекают простор во всех направлениях, ищут сочные пастбища и заодно по ходу решают семейные дела. Зебриная семья — это гарем с единственным повелителем во главе. Жеребята-самцы обречены на изгнание и дальнейшую борьбу за собственный комплект самок. Зебра одна из самых покладистых жителей саваны. Полосатые лошадки охотно мирятся  соседством с другими животными-образую смешанные стада, чаще всего с антилопами.

Смешанное стадо, состоящее из животных разных видов, имеет и ряд других преимуществ. Например, если к зебрам и гну присоединяются страусы, которым их зоркие глаза и длинная шея дают перископический обзор, копытные могут полагаться уже не только на свое тонкое обоняние.

Трубкозуб

Африканское животное трубкозуб можно считать рекордсменом по скоростному «землекопанию». С помощью мощных лап и длинных когтей, напоминающих по форме ложечки, трубкозуб может прорыть нору в мягкой почве быстрее, чем несколько человек, вооруженных лопатами, выроют траншею той же длины.

Животный мир Африки-трубкозуб

Трубкозуб не способен спасаться от врагов бегством, он для этого слишком неповоротлив. Зато может скрыться от опасности в норке, которую мгновенно для этого выроет. За пять минут зверьку иногда удается прокопать ход длиной в несколько метров. Даже твердая, высушенная палящим солнцем почва поддается усилиям трубкозуба, разве что работа затягивается на более долгий срок. Детеныши трубкозуба начинают рыть собственные ходы в земле, когда достигают возраста 6 месяцев. Роя ходы, трубкозуб прижимает уши к голове и закрывает ноздри — это необходимо, чтобы туда не набилась почва, не заползли муравьи и термиты.

Африканский буйвол

Кафрский буйвол — мощный африканский бык. Вес животного превышает 1000 кг. Рога у буйволов имеют и самцы, и самки. Рога мощные, изогнутые, их основания смыкаются, образуя широкий лобовой шлем.

Африканский или черный буйвол

Сознавая свою силу, крупный буйвол чувствует себя в полной безопасности. Не всякий хищник осмелится напасть на него. При встрече со львом или леопардом буйвол, наклонив голову и выставив вперед рога, смело бросается на хищника. Не потерпит он близости и человека. Нередки случаи, когда буйволы таранили легковые машины надоедливых посетителей национальных парков.

Скорпионы

Эти песочного цвета паукообразные животные живут в пустынях и других засушливых районах. Ночью они выходят на охоту за насекомыми, ящерицами, мелкими грызунами и другой добычей.

Скорпион

Жало с ядом на конце брюшка служит скорпионам в первую очередь для защиты. Скорпионы применяют яд лишь в том случае, если добыча оказывает слишком активное сопротивление, а также если жертва слишком велика. Яд некоторых скорпионов достаточно силен, чтобы убить человека. Однако скорпионы чрезвычайно скрытны. Днем они отыскивают влажное местечко и прячутся в расщелинах скал или жилищах других животных.

Хамелеон Джексона

Это один из самых крупных хамелеонов в мире. Длина самца доходит до 30 см,а самки несколько меньше — до 25 см. Хамелеоны Джексона обитают в покрытых лесами горах Танзании и Кении, но их часто можно встретить и в лесопарках. Они зеленые с желтыми полосами  и, как и все хамелеоны, изменяют цвет в соответствии с окружающей средой.

Крупный хамелеон Джексона

У самца есть три рога, с помощью которых он сражается с другими самцами. У некоторых самок тоже есть рога, но значительно меньших размеров, чем у самцов. Хамелеоны питаются насекомыми , другими беспозвоночными животными и лягушками. Добычу они ловят с помощью клейкого языка, длина которого в полтора раза превышает длину тела хамелеона и который они молниеносно выбрасывают изо рта.

Источник: mirfaunas.ru

Швидкість

Кілька цікавих фактів про тварин Африки — рекордсмени по швидкості:

  • гепард;
  • лев;
  • антилопа гну;
  • чорна мамба.

Гепард — ця тварина є найшвидшою з наземних, не тільки в Африці, але й на всій планеті! Він може розвинути швидкість до 120 кілометрів на годину. Правда на максимальній швидкості він може пробігти не більш як 600 метрів, але цього досить для успішного полювання.

Гепард

Лев може розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину, але пробігає в такому темпі всього біля 100 метрів. На відміну від гепарда, йому й не потрібно бігати довго, тому що леви полюють шляхом влаштування засідок, поступово підкрадаючись до жертви. Зате стрибок лева сягає 11 метрів у довжину.

Лев

Антилопа гну, незважаючи на видиму масивність (2,5 метра в довжину й вагою до 275 кілограмів), нарівні з левами й витонченими газелями, розвиває швидкість до 80 кілометрів на годину. Гну досить витривалі, свою максимальну швидкість вони можуть підтримувати досить тривалий час.

Антилопа гну

Чорна мамба – найшвидша змія на планеті. У неї рота всередині забарвлений в чорний колір, звідки й назва, а отрута надзвичайно токсична. Мамба любить робити серію кидків, що призводить у більшості випадків до смерті жертви.

Розміри

В Африці живуть рекордсмени за розмірами, це:

  • африканський слон;
  • жираф;
  • нільський крокодил;
  • африканські страуси.

Справжній рекордсмен по вазі в усьому світі – це африканський слон. Ці гіганти виростають до 6-7 метрів, а середня вага в них становить 5 тонн. Слоненята африканських слонів народжуються з вагою 120 кілограмів. Незважаючи на свої розміри, ці гіганти дуже ніжні й ласкаві тварини. Самка дуже дбайливо відноситься не тільки до своїх слоненят, але й до чужих у стаді.

Слони

Найвищою твариною на планеті є жираф. Ріст самця може сягати 6 метрів, а вага 1,5 тонни. Самки, як правило, нижчі й важать менше. Основну частину довжини становлять шия й передні ноги жирафа. До речі, язик у жирафа теж відрізняється довжиною, він у них приблизно 45 сантиметрів і чорного кольору. За допомогою такого довогого язика вони можуть дістати верхні листки акації, що містять у собі багато вологи, за рахунок чого жирафи можуть не пити тривалий час.  При народженні дитинчата можуть впасти з висоти двох метрів.

Жирафа

Найбільшою рептилією на Землі є – нільський крокодил. Довжина його тіла може сягати 6 метрів, а вага близько тонни. Ударом свого хвоста він може вбити людину. Цікавий факт про крокодилячі сльози – з рідиною з очей з організму рептилії виводиться зайва сіль. А в шлунку в крокодила знаходяться камені, вони потрібні для стабілізації його тіла під водою.

Крокодил

Страус — це не тільки птах, який не літає, але й найбільший птах у світі. Його ріст може наближатися до 3 метрів, а вага до 160 кілограмів. Ці птахи можуть витримувати досить сильну спеку і тривалий час обходяться без води.

Источник: historyurok.com.ua