Парнокопитні отримали свою назву від того, що у них на нозі є два, або чотири пальці. Тобто одна, або дві пари пальців. Копита – це особливі рогові чохли, на кінчиках пальців у тварин. У ссавців, що відносяться до ряду парнокопитних, найбільше розвинені третій і четвертий пальці. Вісь кінцівки проходить між ними. Інші пальці слабо розвинені і розташовані вище інших.

Основна функція копит – захищати кінцівки тварин при ударах об тверду поверхню. Кінцівки тварин знаходяться у площині, яка паралельна осі тіла. Через таку особливість ходьби ключиць у парнокопитних немає. Всі тварини із ряду парнокопитних мешкають на твердому грунті.

До ряду відносять 194 види тварин. Велика частина з них живе на Африканському континенті. Ряд парнокопитних, у свою чергу, ділиться на підряди:

Жуйні тварини;

Нежуйні тварини.

Далі підряди поділяються на родини.

Тварини, що відносяться до ряду парнокопитних – всеїдні або вживають рослинну їжу, в основному, траву. У виводках народжується до 10 дитинчат. Малюки народжуються повністю розвиненими, і через кілька годин після народження можуть пересуватися слідом за матір’ю.

Молочні залози у жуйних парнокопитних утворюють розташоване у паху вим’я із двома або чотирма сосками. На лобових кісточках тварин знаходяться роги, які відрізняються за зовнішнім виглядом і будовою у різних видів тварин.

У житті людей величезну роль грають домашні парнокопитні тварини. Вони є основними “постачальниками” всіляких натуральних продуктів, таких як м’ясо, молоко, шкіра, шерсть та ін.

 

Бабіруса

Баран сніговий

Бегемот звичайний

Блакитний гну

Бородавочник

Вилоріг

Жираф

Карликова антилопа

Карликовий бегемот

Лось

Мархур

Монгольський дзерен

Окапі

Олень благородний

Плямистий олень

Сарна (європейська)

Сарна азійська

Такін

Товсторіг

Чорний гну

Источник: aroundnature.info

Парнокопитні тварини

Парнокопитні тварини

Парнокопитні тварини

Парнокопитні тварини

До загону парнокопитних відносять ссавці, у яких розвиненими є тільки 3 і 4 пальці, покриті міцним роговим шаром, що формує копито, в той час як 1 палець повністю відсутня, а 2 і 3 мають ознаки недорозвиненості. До парнокопитним жуйним тваринам належать види, що мають особливу будову травної системи, що дозволяє їм відригувати і повторно перетравлювати рослинну їжу, чого вони можуть отримувати більше поживних речовин.

Багато особливості жуйних тварин зробили їх одними з найбільш численних і процвітаючих копитних. Цей підряд представлений 6 сімействами і більше 170 видами тварин. Багато видів жуйних тварин ведуть стадний спосіб життя і здійснюють неймовірні за масштабами сезонні міграції.

Яскравим представників жуйних парнокопытный, що ведуть стадний спосіб життя, є антилопи гну і північні олені, причому стада цих тварин можуть перевищувати 1,5 млн. особин. Багато інші парнокопитні також воліють збиратися у величезні стада, так як подібна стратегія дозволяє забезпечити більшу безпеку під час пошуку більш багатих пасовищ, а також під час появи потомства.

Антилопи гну живуть в більш сприятливою, ніж північні олені, кліматичній зоні, але і тут є свої труднощі, так як після сезону дощів трави саван дуже швидко відцвітають, висихають і стають менш поживними. Антилопам гну доводиться постійно кочувати, долаючи річки і великі відстані, адже міграція цих жуйних парнокопытный триває приблизно 7 місяців у році.

Леви, леопарди, гієни, крокодили і багато інші хижаки, що живуть на просторах саван, полюють на антилоп гну, вибираючи в якості видобутку самих молодих і старих особин, тому приблизно 0,5 млн. телят з’являється на світ на низкотравных рівнинах протягом 2-3 тижнів, що забезпечує їм кращі шанси для виживання.

Північні олені вдаються до схожої стратегії виживання. Паркьюпайнкое стадо північних оленів, є найбільш численним становить близько 3 млн. особин, щорічно здійснює тривалу подорож на більш ніж 4 тис. км. з північних лісів тайги в тундру і назад. Північні олені ідеально пристосовані для життя суворих умов півночі, їх тіло, довгі ноги і копита мають особливу будову, що дозволяє їм витрачати мінімум енергії при русі, а шерсть нагадує попону надійно захищає тварину від холоду, який може досягати -50 градусів.

Головним мисливцем на північних оленів є вовки, і для того щоб захистити молодняк від них, олені виробляють на світ телят протягом 1-2 днів, що дає їм можливість вижити й зміцніти для подальшого подорожі. В тундрі в літній період виростають вкрай поживні трави, які допомагають оленям нагуляти жир, але період достатку триває не більше 1 місяця, тому олені поспішають скористатися всіма перевагами цього періоду.

Жуйні парнокопитні чудово пристосувалися до життя в самих негостинних місцях планети, наприклад, гірські барани мають дуже тонкі ноги з половинками копит, розташованими близько один до одного, що дозволяє їм зберігати рівновагу навіть при стрибках по стрімких скелях. У той час як види, уподобали собі болотисті місцевості, мають широко розставлені сплощені копита, допомагають пересуватися по топям.

Іншим великим представником жуйних парнокопитних тварин є жираф. Ці неквапливі величні тварини не утворюють великих стад, а живуть окремими сім’ями. Великий зріст і сила робить жирафів невразливими перед більшістю хижаків саван, а так як ці тварини харчуються в основному листами акацій і лише в періоди дощів зеленою травою, їм немає необхідності мігрувати на тривалі відстані.

Особлива будова рота і довгий язик дозволяє жирафам зривати соковиті листя з акацій, розташованих між гострих шипів-колючок. Жирафи харчуються не тільки акацією, але і листям інших дерев, а в періоди посухи вони можуть поїдати навіть молоді пагони. Незважаючи на те, що листя дерев є небагатим джерелом корисних елементів, здатність жувати жуйку дозволяє тваринам витягати з корми все необхідне.

Зубри і бізони є ще одним скоєно дивним жуйним парнокопитним тваринам. Ці два види є близькородинними і мешкають північній Америці і на обшивних територіях європейського континенту. Ці дивовижні тварини можуть досягати ваги понад 1 т і довжини понад 3 м. На відміну від багатьох інших представників підряду жуйних парнокопитних, що відрізняються довгими ногами і струнким тілом, зубри і бізони мають масивну конституцію і розвинену м’язову систему.

В пошуках кращих пасовищ ці тварини постійно мігрують, але в межах невеликої території. Як у оленів і антилоп, потомство у зубрів з’являється протягом кількох днів, так як це дозволяє цього виду захистити потомство від вовків, які хоча і не можуть загнати дорослу особину, часто надають на молодняк. Зубри, як і їх родичі вівцебики, є дуже турботливими батьками і охороняють своє потомство від нападу вовків, буквально формуючи живу стіну з власних потужних тел.

Ще 300 років тому стада бізонів і зубрів перевищували більше 1,5 тис. особин, але полювання поставила цих тварин на межу виживання і призвела до того, що в багатьох місцях їх споконвічного проживання вони просто вимерли. В даний час ведеться активна робота по збільшенню їх чисельності та повторного заселення в їх природні місця проживання. Так в північній Америці чисельність бізонів за останні 50 років зросла до більш ніж 3000 особин. У заповідних зонах Євразії чисельність цих тварин також поступово збільшується.

Підряд жуйних парнокопитних включається найрізноманітніших за розмірами тварин. Приміром, лось, який є найбільшим представником сімейства оленевых, може досягати ваги понад 300 кг і 2,5 м у холці, а карликові антилопи рідко перевищують 50 см в холці і ваги в 2,5 кг.

Роздвоєні копита, складний шлунок і можливість жувати жуйку, що дозволяє кілька разів перетравлювати рослинну їжу отримуючи з неї максимум поживних речовин, дозволили багатьом представникам цього підзагону процвітати протягом багатьох тисяч років і зберегти чисельність своєї популяції навіть в складних кліматичних зонах.

Источник: poradumo.com.ua

опис

Тварини сімейства парнокопитних мають величезну різноманітність розмірів і форм тіла. Маса їх також дуже різна: малий оленек має близько 2-х кілограмів ваги, бегемот ж важить до 4 тонн. Висота тварин може бути від 23 см у все того ж оленька і до 5 метрів в загривку у жирафа.

Парнокопитні тварини«>

Особливість парнокопитних, від якої, власне, і походить назва сімейства, полягає в наявності третього і четвертого пальців, які на своїх закінченнях покриті товстим копитом. Всі ноги мають поділ між пальцями. Кількість пальців у парнокопитних знижено в результаті недорозвинення великого пальця. Крім того, більшість видів має зменшені другий і п`ятий пальці щодо інших. Це дає можливість говорити про те, що парнокопитні тварини мають 2 або 4 пальця.

Крім того, таранная кістка парнокопитних дуже специфічна: її будова абсолютно обмежує пересування боком, даючи можливість краще згинати / розгинати задні кінцівки. Пружні зв`язки і унікальну будову таранної кістки, довгі кінцівки і жорсткі копита наділяють тварин цього загону можливістю дуже швидко рухатися. Види, які проживають в сніжних або піщаних регіонах, мають розчепірені пальці, які дають можливість розподіляти вагу по більшій площі поверхні, що дозволяє більш впевнено почувати себе на сипучих поверхнях.

Парнокопитні тварини, список яких досить різноманітний, в більшості своїй є травоїдними. Винятком є свині і пекарієві, здатні харчуватися яйцями і личинками комах.

Незважаючи на те, що рослини є прекрасним джерелом різноманітних корисних речовин, парнокопитні не можуть перетравити лігнін або целюлозу через відсутність потрібних ферментів. З цієї причини парнокопитні тварини змушені більше покладатися на мікроорганізми, які допомагають переварити ці складні з`єднання. Всі представники сімейства мають як мінімум одну додаткову камеру травного тракту, що дає можливість виробляти бактеріальну ферментацію. Ця камера називається ще «хибним шлунком», розташована вона перед цим. Полорогие і Оленева оснащені трьома помилковими желудкамі- бегемоти, оленьковие, верблюди — двома-пекарі та свині — одним.

Поведінка

Парнокопитні тварини в більшості випадків ведуть стадну життя. Втім, є види, які віддають перевагу існування одинаків. Харчування групами значно збільшує споживання корму однієї особиною. Відбувається це від того, що у тварин менше часу йде на стеження за хижаком. Однак зі збільшенням кількості особин в стаді зростає конкуренція всередині виду.

Парнокопитні тварини«>

Більшість парнокопитних змушене здійснювати сезонні міграції. Причин для цього може бути багато, найбільш же часто такі подорожі пов`язані з природними змінами: сезонне наявність корму, збільшення чисельності хижаків, посуха. Незважаючи на те, що міграція вимагає від стада великих фізичних і кількісних витрат, вона збільшує індивідуальну виживаність, що приводить до поліпшення внутрішньовидових якостей.

Природні вороги парнокопитних — собачі і котячі. Крім того, для отримання шкур, м`яса і трофеїв на цих тварин полюють і люди. Перед дрібними хижаками найбільш уразливі дитинчата, не здатні швидко пересуватися або захищатися.

розмноження

Щоб зрозуміти, які тварини відносяться до парнокопитним, потрібно знати і те, яким чином відбувається розмноження у них.

Більшість тварин дотримуються полігамних стосунків, але існують види, схильні до моногамії. Полігамія може виражатися не тільки в захисті своєї самки або всього гарему, але і в ретельної охорони регіону, в якому проживає самець і є достатня кількість самок.

Парнокопитні тварини«>



Найчастіше розмноження відбувається одноразово щороку. Але деякі види здатні залишати потомство і кілька разів протягом року. Парнокопитні тварини, список яких пропонується нижче, можуть виношувати дитинчат від 4-х до 15.5 місяці. Крім свинячих, які народжують до 12 малюків в посліді, парнокопитні здатні зробити 1-2 дитинчат, що важать при народженні від 500 грамів до 80 кг.

Повністю дорослим, здатним до розмноження тварин парнокопитні стають до 6-60 місяців (в залежності від виду). Народження малят найчастіше доводиться на сезон росту рослин. Таким чином, тварини, що населяють арктичні і помірні регіони, виробляють дитинчат в березні-квітні, тропічні ж мешканці — на початку сезону дощів. Для самки особливо важливий термін пологів, адже їй потрібно відновлювати сили не тільки після виношування, а й мати на увазі зростаючі потреби в поживних речовинах на весь період лактації. Велика кількість зелені дає можливість молодому поколінню зростати швидше.

Навіть домашні парнокопитні тварини (кінь до них не відноситься) демонструють ранню самостійність: вже через 1-3 години після народження дитинча здатний самостійно пересуватися. До закінчення періоду вигодовування (що триває від 2-х до 12 місяців у різних видів) дитинча ставати повністю самостійним.

поширення

Парнокопитні тварини, назви яких важко перелічити в одній статті, населяють всі екосистеми Землі. Діяльність же людини призвела до того, що багато видів в даний час проживають далеко за межами природних місць мешкання.

Парнокопитні мають високу ступінь пристосованості. Вони можуть жити в будь-яких місцевостях, що мають відповідний для тваринного корм. Незважаючи на те, що такі тварини поширені всюди, більш типово для них все ж проживання на відкритих луках, лугах біля скель, в чагарниках і лісах, в Екотон.

Класифікація

Загін розділений на три підряди: мозоленогіх, жуйні і нежуйні. Розглянемо кожен з них детальніше.

жуйні

Цей підряд включає в себе 6 сімейств. Назва підряду походить від того, що всі тварини, до нього відносяться, здатні перетравлювати їжу тільки після додаткового пережовування відригнула їжі. Їх шлунок складний, що складається з чотирьох або трьох камер. Крім того, у жуйних відсутні верхні різці, але є верхні недорозвинені ікла.

Парнокопитні тварини«>

У цей підряд входять:

— Вилоріг.

— Полорогие.

— Жирафових.

— Оленьковие.

— Кабарга.

— Оленева.

нежуйні

Парнокопитні тварини, фото яких представлено нижче, не використовують «жуйку» в травленні, їх шлунки досить прості, хоч і можуть бути розділені на три камери. Ноги найчастіше мають по 4 пальці. Ікла в формі бивня, рогів немає.

Парнокопитні тварини«>

— Бегемотовие.

— Пекарієві.

— Свині.

Мозоленогие

Цей підряд складається тільки з одного сімейства — верблюжих. Шлунок у тварин трикамерний. Копита як такі у них відсутні, замість них є кінцівки з двома пальцями, на кінцях яких — викривлені тупі кігті. При ходьбі верблюдових використовують не кінчики пальців, а всю площу фаланг. Нижня поверхня ступень має непарну або парну мозолисту подушку.

Парнокопитні тварини«>

Всеїдні або рослиноїдні

До загону парнокопитних відноситься безліч тварин: бегемоти, антилопи, свині, жирафи, козли, бики і величезна кількість інших видів. Все парнокопитні тварини (кінь — непарнокопитне тварина) мають на кінцях фаланг пальців копита — тверді рогові чохли. Кінцівки цих тварин рухаються паралельно тілу, тому ключиці у парнокопитних відсутні. Переважна кількість парнокопитних мешкає в наземних системах, однак бегемоти проводять більшу частину часу в воді. Більшість парнокопитних здатні пересуватися дуже швидко.

Вважається, що парнокопитні з`явилися ще в нижньому еоціне. Предками цих тварин були примітивні хижаки. В даний час цими тваринами заселені все материки, крім Антарктиди. Втім, в Австралії парнокопитні з`явилися штучним шляхом — завезені людиною з метою використання в сільському господарстві.

У наші дні відомий багатий список вимерлих парнокопитних, велика частина яких зникла з вини людини. Безліч видів занесено до Червоної Книги і знаходяться на межі зникнення. Це кабрага сахалінська, зубр, баран чукотський сніговий, олень плямистий уссурійський, дзерен і багато інших.

Парнокопитні тварини«>

Чи можна зрозуміти самостійно, які тварини парнокопитні? Так, і зробити це не дуже складно. Для того щоб переконатися в приналежності тваринного до цього загону, необхідно просто подивитися на його ноги. Якщо копито розділене навпіл, значить, це тварина парнокопитна. Якщо ж можливості поглянути на ноги немає, досить згадати близьких родичів цього виду. Наприклад, ви не можете побачити ноги гірського барана, але прекрасно розумієте, що його домашній родич — коза. Її копита розділені навпіл. Відповідно, це парнокопитні.


Источник: sylukr.ru