Интересные факты. На своём сайте я регулярно вам рассказываю о самых интересных фактах о животных, так, например, буквально пару дней назад мною была опубликована статья о 20 самых уникальных животных на планете. Рейтинг статьи превзошел все мои ожидания и я решил дополнить этот список еще 25 необычайных животных.
1. Лиственный морской дракон

Что за зверь: Морская рыба, родственник морского конька.
Место обитания: В водах, омывающих южную и западную Австралию, чаще на мелководье, в умеренно теплой воде.
Особые приметы: Отростки головы и тела, похожие на листья, служат только для маскировки. Передвигается с помощью грудного плавника, находящегося на гребне шеи, а также спинного плавника в районе кончика хвоста. Эти плавники полностью прозрачны.
Размеры: вырастает до 45 см.
Кстати: лиственный морской дракон — официальная эмблема штата Южная Австралия.

2. Малайский медведь или бируанг


Что за зверь: Млекопитающее семейства медведей.
Место обитания: От северо-востока Индии и южной части Китая через Мьянму, Таиланд, полуострова Индокитай и Малакка до Индонезии.
Особые приметы: Коренастое, сильное животное с короткой и широкой мордой. Уши короткие, округлые. Конечности высокие с несоразмерно большими лапами; когти очень крупные, изогнутые. Стопы голые. Клыки небольшие. Мех у бируанга короткий, жёсткий и гладкий. Окрас чёрный, на морде переходит в чало-жёлтый. На груди обычно имеется большое беловатое или рыжее пятно в виде подковы, напоминающее по форме и цвету восходящее солнце. Ночное животное, часто целыми днями спит или принимает солнечные ванны в ветвях деревьев, где строит себе подобие гнезда.
Размеры: Самый мелкий представитель семейства медведей: в длину он не превышает 1,5 м (плюс 3—7 см хвост), высота в холке всего 50—70 см; масса 27—65 кг.
Кстати: Бируанги являются одним из самых редких видов медведей.

3. Комондор

Что за зверь: Венгерская овчарка — порода собак.
Место обитания: Там, где его дом, поскольку это домашнее животное. Точнее – повсеместно.
Особые приметы: При содержании комондора необходим специальный уход за его шерстью, длина которой может достигать почти метра. Она не подлежит расчесыванию, но, по мере роста, сформировавшиеся пряди необходимо разделять, чтобы шерсть не сваливалась.
Размеры: Этот «король венгерских овчарок» является одной из самых крупных собак в мире, рост в холке у кобелей составляет более 80 см, а длинная белая шерсть, свернутая в оригинальные шнурки, делает собаку еще более массивной и внушительной.
Кстати: Кормить эту огромную собаку не доставляет особого труда. Как любые пастушьи собаки, они весьма неприхотливы и едят совсем немного, чуть больше 1 кг корма в день.


4. Кролик ангорский

Что за зверь: Млекопитающее из породы грызунов.
Место обитания: Там, где его дом, поскольку это домашнее животное. Точнее – повсеместно.
Особые приметы: Животное это, действительно, чрезвычайно эффектно, бывают экземпляры, у которых шерсть достигает длины до 80 см. Шерсть эта очень ценится, и из нее приготавливают самые разнообразные полезные вещи, даже белье, чулки, перчатки, платки и, наконец, просто ткани. Килограмм шерсти ангорского кролика ценится обыкновенно в 10 – 12 руб. Один кролик может доставить такой шерсти в год до 0,5 кг, но обыкновенно доставляет меньше. Ангорский кролик разводится чаще всего дамами, почему его и называют иногда «дамским».
Размеры: Средняя масса 5 кг, длина туловища 61 см, обхват груди 38 см, но возможны варианты.
Кстати: Каждую неделю следует расчесывать этих кроликов, так как, если не ухаживать за их шерстью, они получают отвратительную внешность.

5. Малая панда

Что за зверь: животное семейства енотовых.
Место обитания: Китай, северная Бирма, Бутан, Непал и северо-восточная Индия. Западнее Непала не встречается.


вет в горных бамбуковых лесах на высоте 2000—4000 м над уровнем моря в условиях умеренного климата.
Особые приметы: Сверху шерсть малой панды рыжая или ореховая, снизу темная, рыжевато-коричневая или черная. У волос на спине желтые кончики. Лапы глянцевито-черные, хвост рыжий, с малозаметными более светлыми узкими кольцами, голова светлая, причем края ушей и мордочка почти белые, а около глаз рисунок в виде маски. Малая панда ведет преимущественно ночной (вернее, сумеречный) образ жизни, днем спит в дупле, свернувшись и накрыв голову хвостом. В случае опасности также забирается на деревья. По земле панды двигаются медленно и неловко, зато отлично лазают по деревьям, но, тем не менее, кормится она преимущественно на земле – в основном, молодыми листьями и бамбуковыми побегами.
Размеры: Длина тела 51-64 см, хвоста 28-48 см, весит 3-4,5 кг
Кстати: Живут малые панды поодиночке. «Личная» территория самки занимает площадь около 2,5 кв. км, самца — вдвое больше.

6. Ленивец

Что за зверь: Неполнозубое млекопитающее, относящееся к семейству Bradypodidae.
Место обитания: водятся в Центральной и Южной Америке.
Особые приметы: Почти все время ленивцы проводят, вися на ветке дерева спиной вниз, 15 часов в сутки ленивцы спят. Физиология и поведение ленивцев ориентировано на жесткую экономию энергии, т.к. питаются они малокалорийными листьями. Переваривание занимает около месяца. У сытого ленивца ⅔ веса тела может приходиться на еду в желудке.

iv>
ленивцев длинная шея, чтобы доставать листья с большой территории, не передвигаясь. Температура тела активного ленивца составляет 30-34 °C, а в покое ещё ниже. Ленивцы очень не любят слезать с деревьев, потому что на земле они совершенно беспомощны. Кроме того, это требует затрат энергии. Слезают вниз они для отправления естественных потребностей, которое совершают всего раз в неделю (поэтому мочевой пузырь у них огромный) и иногда для перехода на другое дерево, где в целях дополнительной экономии энергии часто собираются группами в развилках ветвей. Есть предположение, что при этом они лениво спариваются.
Размеры: Масса тела ленивцев разных видов варьирует от 4 до 9 кг, а длина тела составляет около 60 сантиметров.
Кстати: Ленивцы настолько медлительны, что в их шерсти часто живет бабочка-огнёвка.

7. Императорская Тамарина

Что за зверь: Примат, цепкохвостая обезьяна.
Место обитания: В дождевых лесах бассейна реки Амазонки в районах юго-востока Перу, северо-запада Боливии и северо-запада Бразилии.
Особые приметы: Отличительная черта вида — особенно длинные белые усы, свисающие до груди и плеч двумя прядями. На пальцах когти, а не ногти, только на больших пальцах задних ног — ногти. Большую часть жизни проводят на деревьях, там, куда не могут из-за своего веса забраться более крупные виды обезьян.
Размеры: Длина тела составляет 9,2-10,4 дюймов, длина хвоста 14-16,6 дюймов. Масса взрослых особей 180-250 г.
Кстати: Живут тамарины группами по 2-8 особей. Все члены группы имеют свой ранг, и на высшей ступени находится старая самка. Поэтому детенышей носят на себе самцы.


8. Белолицый саки

Что за зверь: Примат, широконосая обезьяна.
Место обитания: Обитают в дождевых лесах, более засушливых лесах и даже в саваннах Амазонии, в Бразилии, Французской Гвиане, Гайяне, Суринаме и Венесуэле.
Особые приметы: Окрас шерсти черный, передняя часть головы, лоб и горло у самцов светлые, почти белые. Иногда голова бывает красноватого оттенка. Шерсть густая и мягкая, хвост длинный и пушистый. Хвост не хватательный. У самок общий окрас коричневый и однотонный. Вокруг носа и рта более светлые полосы.
Размеры: Самцы имеют массу 1,5-2 кг и несколько тяжелее самок. Длина тела 15 дюймов, хвоста 20 дюймов.
Кстати: Всю жизнь белолицые саки проводят на деревьях. Иногда спускаются в нижний ярус тропического леса (на нижние ветви деревьев и кустарники) в поисках корма. В случае опасности они делают длинные прыжки, хвост при этом служит балансиром. Активны в дневное и ночное время.

9. Тапир

Что за зверь: Большое травоядное животное из отряда непарнокопытных.
Место обитания: В Центральной Америке, в тёплых местах Южной Америки и в юго-восточной Азии.
Особые приметы: Тапиры — сравнительно древние млекопитающие: еще среди останков животных возрастом в 55 миллионов лет можно найти множество тапироподобных животных.

>
иже всего к тапирам другие непарнокопытные: лошадиные и носороги. Передние ноги у них четырёхпалые, а задние трёхпалые, на пальцах небольшие копытца, помогающие передвигаться по грязной и мягкой земле.
Размеры: Размеры тапиров отличаются от вида к виду, но, как правило, длина тапира около двух метров, высота в холке около метра, вес от 150 до 300 кг.
Кстати: Тапиры — лесные животные, любящие воду. В лесах тапиры питаются фруктами, листьями и ягодами. Основным их врагом является человек, который охотится на тапиров ради их мяса и кожи.

10. Миксины

Что за зверь: животное из класса бесчелюстных .
Место обитания: Населяют моря умеренных широт, держась около дна на глубине до 400 м. При солености ниже 29% перестают питаться, а при 25% и ниже погибают.
Особые приметы: Ротовое отверстие миксин лишено присасывательного диска и окружено лишь двумя парами усиков. Вгрызаясь сильными роговыми зубцами в кожу жертвы, они впрыскивают ферменты, растворяющие белки. Добычей миксин чаще всего становятся ослабленные позвоночные и беспозвоночные животные, а также падаль. Часто находят покрытые кожей скелеты рыб, а внутри — миксин, выевших все внутренности и мышцы.
Размеры: Длина тела до 80 см.
Кстати: В Японии и некоторых других странах миксин употребляют в пищу.

11. Звездонос

Что за зверь: Насекомоядное млекопитающее семейства кротовых.
Место обитания: Встречается только в Юго-Восточной Канаде и на северо-востоке США.
Особые приметы: Внешне звездонос отличается от остальных представителей семейства и от других мелких зверьков только ему свойственным строением рыльца в виде розетки или звезды из 22 мягких мясистых подвижных голых лучей.
Размеры: По размерам звездонос похож на европейского крота.


ост относительно длинный (около 8 см), покрытый чешуйками и редкими волосами
Кстати: Когда звездонос ищет пищу, мясистые лучи на рыльце находятся в постоянном движении, за исключением двух средневерхних, которые направлены вперед и не гнутся. Когда он ест, то лучи стягиваются вместе в компактную кучку; во время еды зверек передними лапами придерживает пищу. Когда звездонос пьет, то погружает на 5—6 секунд в воду и рыльце, и все усы.

12. Носач

Что за зверь: Вид приматов из подсемейства тонкотелых обезьян в составе семейства мартышковых.
Место обитания: Распространён исключительно на острове Борнео, где населяет прибрежные регионы и долины.
Особые приметы: Самым бросающимся в глаза признаком носача является его крупный нос, похожий на огурец, который однако, имеется только у самцов. Шерсть носачей на верхней стороне желтовато-коричневая, на нижней стороне она окрашена в белый цвет. Руки, ноги и хвост серого цвета, а безволосое лицо красное.
Размеры: Размер носачей достигает от 66 до 75 см, хвост примерно столь же длинный, как и туловище. Вес самцов колеблется от 16 до 22 кг, — вдвое более, чем вес самок.
Кстати: Носачи отличные пловцы, прыгающие в воду прямо с деревьев и умеющие преодолевать до 20 метров ныряя под водой. Из всех приматов они, пожалуй, являются лучшими пловцами.


13. Плащеносец малый

Что за зверь: Семейство млекопитающих отряда неполнозубых.
Место обитания: Броненосцы населяют степи, пустыни, саванны и опушки лесов Центральной и Южной Америки.
Особые приметы: Это единственные современные млекопитающие, чьё тело сверху покрыто панцирем, образованным кожными окостенением. Панцирь составляют головной, плечевой и тазовый щиты и ряд обручевидных полос, опоясывающих тело сверху и с боков. Части панциря связаны между собой эластичной соединительной тканью, придающей подвижность всему панцирю.
Размеры: Длина тела от 12,5 (плащеносные броненосцы) до 100 см (гигантский броненосец); вес от 90 г до 60 кг. Длина хвоста от 2,5 до 50 см.
Кстати: Дыхательные пути у броненосцев объемистые и служат резервуаром воздуха, так что эти животные могут задерживать дыхание в течение 6 минут. Это помогает им перебираться через водоёмы (часто броненосцы просто переходят их по дну). Набранный в лёгкие воздух компенсирует вес тяжёлого панциря, позволяя броненосцу плыть.

14. Аксолотль

Что за зверь: Личиночная форма земноводного из семейства амбистомовых.
Место обитания: В горных прудах Мексики.
Особые приметы: По бокам головы у аксолотля растут длинные, лохматые веточки, по три с каждой стороны. Это жабры. Периодически личинка прижимает их к телу, встряхивает ими, чтобы очистить от органических остатков.


ост у аксолотля длинный и широкий, что хорошо помогает ему при плавании. Интересно то, что аксолотль дышит и жабрами, и лёгкими — если вода плохо насыщена кислородом, то аксолотль переходит на лёгочное дыхание, и со временем жабры у него частично атрофируются.
Размеры: Общая длина — до 30 см.
Кстати: Аксолотли ведут очень спокойный размеренный образ жизни, не утруждая себя лишней затратой энергии. Они спокойно лежат на дне, иногда, виляя хвостом, поднимаются к поверхности воды «за глотком воздуха». Но это хищник, нападающий на жертву из засады.

15. Ай-ай

Что за зверь: самый большое животное их ночных приматов.
Место обитания: Восточный и северный Мадагаскара. Живет в той же экологической нише, что и дятлы.
Особые приметы: Имеет бурый окрас в белую крапинку и большой пушистый хвост, питается, как и дятлы, в основном, червячками и личинками, хотя изначально считалось – из-за зубов, что они питаются, как грызуны.
Размеры: Вес – около 2, 5 кг. Длина – 30-37 см без хвоста и 44-53 см с хвостом.
Кстати: Одно из редчайших животных планеты — несколько десятков особей, поэтому и обнаружен сравнительно недавно.

16. Альпака

Что за зверь: животное семейства верблюжьих.
Место обитания: Перу, Боливия, Чили, на высоте свыше 3500-5000 метров.
Особые приметы: Ценится прежде всего за свою шерсть (24 натуральных оттенка), которая имеет все свойства овечьей, но по весу намного легче.


одной особи состригается по 5 кг шерсти, стригут их раз в год. Отсутствие передних зубов вынуждает альпак набирать еду губами и жевать с помощью боковых зубов. Очень добродушное, интеллигентное, любознательное животное.
Размеры: Рост альпаки – 61-86 см, а вес – 45-77 кг.
Кстати: Индейцы считали, что для того, чтобы шерсть альпаки была благословенной, нужно было убить ее, вырвав сердце из груди. Сейчас это считается варварством, но случаи, когда несколько мужчин удерживают альпаку, а кто-то вырезает из ее груди сердце, все-таки встречаются.

17. Долгопят

Что за зверь: млекопитающее из рода приматов.
Место обитания: Долгопяты живут в Юго-Восточной Азии, прежде всего на островах.
Особые приметы: У долгопятов особо выделяют длинные задние конечности, крупная голова, способная поворачиваться почти на 360°, а также хороший слух. Пальцы чрезвычайно длинные, уши круглые и голые. Мягкая шерсть имеет коричневый или сероватый оттенок. Однако наиболее заметным признаком являются большие глаза диаметром до 16 мм. В проекции на человеческий рост долгопяты соответствуют размеру яблока.
Размеры: Долгопяты являются небольшими зверьками, их рост составляет от 9 до 16 см. Вдобавок у них имеется голый хвост длиной от 13 до 28 см. Вес варьирует от 80 до 160 граммов.
Кстати: В прошлом долгопяты играли большую роль в мифологии и суеверии народов Индонезии. Индонезийцы думали, что головы долгопятов не прикреплены к телу (так как могут вращаться почти на 360°), и боялись сталкиваться с ними, так как верили, что с людьми в этом случае может приключиться такая же судьба.

18. Дамбо Октопус

Что за зверь: Маленький и своеобразный глубоководный осьминог, представитель головоногих моллюсков.
Место обитания: Найден в Тасмановом море.
Особые приметы: Прозвище свое получил, видимо, в честь известного мульт-персонажа, — слоненка Дамбо, который подвергался насмешкам за свои большие уши (в середине тела у осьминога имеется пара довольно длинных, веслообразных плавника напоминающих уши). Его отдельные щупальца буквально до концов соединены тонкой эластичной перепонкой, называемой умбреллой. Она вместе с плавниками и служит этому животному основным движителем, то есть передвигается осьминог подобно медузам, выталкивая воду из-под колокола умбреллы.
Размеры: найденный октопус – размером в половину человеческой ладони.
Кстати: О разновидностях, привычках и поведении этих осьминогов род известно на сегодняшний день мало. Смотрите на YouTube.

19. Плащеносная ящерица

Что за зверь: Ящерица из семейства агамовых.
Место обитания: Северо-запад Австралии и юг Новой Гвинеи. Там она обитает в сухих лесах и лесостепях.
Особые приметы: Окраска от жёлто-коричневой до чёрно-коричневой. Выделяется своим длинным хвостом, составляющим две трети длины тела плащеносной ящерицы. Однако наиболее заметная особенность — большая воротникообразная кожная складка, расположенная вокруг головы и прилегающая к телу. Складка содержит многочисленные кровяные сосуды. Плащеносная ящерица обладает сильными конечностями и острыми когтями.
Размеры: Длина плащеносной ящерицы составляет от 80 до 100 см, самки значительно меньше самцов.
Кстати: При опасности открывает пасть, оттопыривает свой ярко окрашенный воротник (до 30 см может отстоять от тела), становится на задние лапы, производит шипящие звуки и бьёт хвостом по земле – отчего кажется страшнее и опаснее, чем она есть.

20. Нарвал

Что за зверь: единорог, млекопитающее семейства единороговых.
Место обитания: Обитает нарвал в высоких широтах — в акватории Северного Ледовитого океана и в Северной Атлантике.
Особые приметы: Величиной и формой тела, грудными плавниками и тёмной окраской сосунков нарвалы похожи на белух, однако взрослые особи отличаются пятнистостью — серовато—бурые пятна на светлом фоне, которые иногда сливаются, — и наличием только 2 верхних зубов. Из них левый развивается у самцов в бивень длиной до 2—3 м и весом до 10 кг, закрученный левой спиралью, а правый обычно не прорезается. Правый бивень у самцов и оба бивня у самок скрыты в дёснах и развиваются редко, примерно в одном случае из 500.
Размеры: Длина тела взрослого нарвала 3,5—4,5 м, новорождённых около 1,5 м. Масса самцов достигает 1,5 т, из них примерно треть веса составляет жир; самки весят около 900 кг.
Кстати: Зачем бивень нарвалу – точно не ясно, но только не для того, чтобы пробивать корку льда. Этот бивень — чувствительный орган и, предположительно, позволяет нарвалу ощущать изменение давления, температуры и относительной концентрации взвешенных частиц в воде. Скрещивая бивни, нарвалы, видимо, очищают их от наростов.

21. Мадагаскарский присосконог

Что за зверь: Рукокрылое млекопитающее.
Место обитания: Встречается только на Мадагаскаре.
Особые приметы: На основаниях больших пальцев крыльев и на подошвах задних конечностей у присосконога находятся сложные розеточные присоски, которые расположены непосредственно на кожном покрове (в отличие от присосок у присосконогих летучих мышей).
Размеры: Небольшой зверёк: длина тела 5,7 см, хвоста 4,8 см; вес 8-10 г.
Кстати: Биология и экология присосконога практически не изучена. Скорее всего, в качестве убежищ использует свёрнутые кожистые листья пальм, к которым прилепляется своими присосками. Все присосконоги были пойманы неподалёку от воды. Внесены в Красную книгу со статусом «уязвимый».

22. Карликовая игрунка

Что за зверь: Один из самых маленьких приматов, относится к широконосым обезьянам.
Место обитания: Южная Америка, Бразилия, Перу, Эквадор.
Особые приметы: Ноздри у игрунки направлены вперёд, а нос крупный и широкий.
Размеры: Вес взрослой особи не превышает 120 г.
Кстати: Прекрасно живет в неволе. При содержании требует постоянной температуры 25-29 град., несколько более высокой влажности 60%.

23. Рыба-капля

Что за зверь: рыба, научное название Psychrolutes marcidus.
Место обитания: обитает в Атлантическом, Тихом и Индийском океане, встречается в глубинных водах (около 2800 м) берегов Австралии и Тасмании.
Особые приметы: Рыбы-капли обитают на глубинах, где давление в несколько десятков раз выше, чем на уровне моря, и чтобы сохранять жизнеспособность, тело рыбы-капли состоит из гелеобразной массы с плотностью несколько меньше, чем воды; это позволяет рыбам плавать выше морского дна без расходования энергии на плавание.
Размеры: Максимальная длина тела составляет около 65 см.
Кстати: Отсутствие мускулов не является недостатком, поскольку рыба-капля питается добычей, которая плавает вокруг нее.

24. Утконос

Что за зверь: Водоплавающее млекопитающее отряда однопроходных.
Место обитания: Австралия.
Особые приметы: Наиболее любопытное его качество — это то, что оно обладает вместо обычного рта утиным клювом, позволяющим ему питаться в иле, как птицам».
Размеры: Длина тела утконоса 30—40 см, хвоста — 10—15 см, весит он до 2 кг. Самцы примерно на треть крупнее самок.
Кстати: Утконос — одно из немногих ядовитых млекопитающих, для человека он в целом не смертелен, однако вызывает очень сильную боль, а на месте укола развивается отёк, который постепенно распространяется на всю конечность, болевые ощущения могут продолжаться много дней или даже месяцев.

25. Китоглав или королевская цапля

Что за зверь: Птица отряда голенастых.
Место обитания: Африка.
Особые приметы: Шея у китоглава не очень длинная и толстая. Голова крупная, с небольшим и, можно сказать, неаккуратным хохлом на затылке. Клюв массивный и очень широкий, несколько вздут. На конце надклювья имеется свисающий крючок. Оперение китоглава в общем темно-серое, причем на спине имеется порошковый пух, но на груди такого пуха нет. Ноги длинные, черные. Язык у китоглава короткий; мускульного желудка нет, а железистый очень большой.
Размеры: Китоглав — крупная птица, в стоячем положении имеет рост 75- 90 см; длина крыла 65-69 см.
Кстати: Эта вялая птица часто стоит совершенно неподвижно, держа свой большой клюв на груди. Пищей китоглаву служат различные водные животные – рыбки, крокодилята, лягушки и маленькие черепахи.

скачать dle 11.3

Источник: billionnews.ru

Деякі сумують про те, що дракони існують лише в казках, а на землі не залишилося незвичайних тварин. Проте ось список самих незвичайних тварин планети, які розвінчують це твердження.

Листяний морський дракон

Листяний морський дракон. Ця морська риба є родичем морського коника і мешкає у водах західній та південній частині Австралії. Зазвичай морського дракона можна зустріти на мілководді, де вода непогано прогрівається. Відмінною особливістю тварини є відростки на тілі і голові, що нагадують листя і служать для маскування. У воді дракон рухається з допомогою плавця, який знаходиться на гребені шиї, також використовується і спинний плавник близько кінчика хвоста. Плавці тварини повністю прозорі. Дракон не так малий — він може виростати до 45 див. Цікаво, що листяний морський дракон є офіційною емблемою штату Південна Австралія.

Бируанг або малайський ведмідь

Бируанг або малайський ведмідь. Цей млекопитающий звір відноситься до сімейства ведмедів. Мешкає бируанг в Індокитаї та Індонезії. Такий ведмідь має коренастую фігуру з короткою, але широкою мордою. Вуха бируанга короткі і круглої форми. На високих кінцівках розташовані величезні лапи з великими вигнутими пазурами. Стопи у ведмедя голі, а ікла невеликі. Хутро бируанга гладкий, жорсткий і короткий, окрас чорний, переходить у чало-жовтий. На грудях тварини зазвичай розташоване пляма, що нагадує сонце. Бируанг веде нічний спосіб життя, вдень він спить або приймає сонячні ванни на деревах, де облаштовує собі житло, схожий на гніздо. Примітно це тварина тим, що це самий дрібний представник сімейства ведмедів, до того дуже рідкісний. Довжина бируанга не перевищує півтора метра, висота не більше 70 см, а маса від 27 до 65 кг.

Комондор

Комондор. Цю породу собак ще іменують угорської вівчаркою. Мешкає вона всюди, так як це домашня тварина. При утриманні пса не обійтися без спеціального догляду за шерстю, адже її довжина може досягати майже метра. Шерсть не можна розчісувати, проте у міру її зростання пасма просто необхідно розділяти, інакше відбудеться звалювання волосся. Ця угорська вівчарка має значні розміри, будучи однією з найбільш великих собак у світі. Зростання в загривку псів може перевищувати 80 см, а довга біла шерсть, згорнута в шнурки, ще більш збільшує візуальні розміри тварини. Годувати ж комондора не так складно, як може здатися. Як і будь-які інші пастуші собаки, вони зовсім невибагливі, їм вимагає близько 1 кг корму в день.

Ангорський кролик

Ангорський кролик. Це ссавець з породи гризунів. Цей кролик поширений всюди, так як це тварина теж домашнє. Виглядає ангорський кролик по-справжньому ефектно, у деяких екземплярів шерсть в довжину досягає 80 див. Вона дуже цінна, з неї виготовляє багато корисні речі, в тому числі хустки, панчохи, рукавички, та й просто тканини. Розведенням ангорського кролика люблять займатися жінки, ось чому тварина ще іменую «дамським». Середня маса у нього — 5 кг, довжина тулуба становить до 60 см, а обхват грудей — 38 див. Кроликів слід розчісувати щотижня, якщо не доглядати за шерстю, вона швидко втратить свій вигляд, ставши просто огидною.

Мала панда

Мала панда. Це тварина сімейства ракунових мешкає в Китаї, Непалі, Бірмі та Індії. Захід Непалу цю панду зустріти не можна. Проживає тварина в гірських лісах з бамбуком на висоті від 2 до 4 кілометрів над рівнем моря з помірним кліматом. Шерсть малої панди зверху руда чи горіхова, а знизу темна або рудо-коричнева, навіть чорна. Волосся на спині мають жовті кінчики. Лапи у панди глянцево-чорні, а хвіст — рудий. Голова тварини світла, при цьому мордочка майже біла, біля очей малюнок, схожий на маску. Спосіб життя малої панди переважно нічний. Вдень вона, сховавшись хвостом, спить у своєму дуплі. Якщо тварина відчуває небезпеку, то швидко підіймається дерево. Земне пересування їх незручне і марудна, зате по деревах вони пересуваються швидко. А годуються панди все ж на землі, вибираючи молоде листя і пагони бамбука. Довжина малої панди становить 51-64 см, до цього варто додати ще й довгий (28-48 см) хвіст. Вага ж її від 3 до 4,5 кілограм. Ці тварини віддають перевагу відокремлений спосіб життя. Самка виділяє собі територію в 2,5 квадратних кілометра, а самець — вдвічі більше.

Лінивець

Лінивець. Це неполнозубое ссавець мешкає в Південній і Центральній Америці. Лінивець усім відомий своєю манерою проживання — практично весь час він висить на гілці спиною в низ, проводячи при цьому уві сні щодня 15 годин. Вся поведінка тварин і їх фізіологія розраховані на жорстку економію енергії, так як в їх раціон харчування входять виключно низькокалорійні листя, переварювання яких відбувається до місяця. Ситий лінивець може зосередити 2/3 своєї ваги на їжу, що знаходиться в шлунку. Для того щоб залишаючись нерухомими діставати листя з великої території, тварини мають довгою шиєю. В активному стані температура тіла у них становить 30-34 градуси, у стані спокою вона ще нижче. Так як на землі тварини абсолютно безпорадні, вони не люблять злазити з дерев, цей процес до того ж ще і енерговитратний. Лінивці все ж іноді виявляються на землі з метою здійснення рідкісних природних потреб (це відбувається кілька разів в тиждень завдяки величезному сечового міхура), а також для переходу на інші дерева. Часто можна побачити цих тварин збираються в розвилках величезних дерев групами, це дозволяє їм економити енергію, також можливо при цьому тварини ще й ліниво спаровуються. Маса тіла лінивців коливається від 4 до 9 кг, а їх довжина — близько 60 сантиметрів. Цікаво, що тварини так повільні, що їх вовни часто зустрічаються поселення метелики-вогнівки.

Імператорська тамарина

Імператорська тамаріна. Ця чіпкохвоста мавпа живе в дощових лісах басейну Амазонки, а також у Перу, Болівії і північно-заході Бразилії. Особлива прикмета тамарині видно відразу — це особливі білі вуса, які звисають двома пасмами до плечей і грудей. Нігті є тільки на великих пальцях задніх ніг, на інших же ростуть кігті. Основну частину життя ці мавпи проводять на деревах, там, куди не можуть потрапити більш великі види приматів. Тамарині живуть не поодинці, а групами в 2-8 особин. При цьому у кожного члена є свій ранг, вгорі ієрархії завжди знаходиться стара самка, не дивно, що при такому «матріархат» дитинчат носять на собі самці. Довжина тіла мавп всього близько 25 см, при цьому їх хвіст може досягати 35 див. Дорослі особини важать не більше 250 грамів.

Білолицею саки

Білолицею саки. Ця широконосая мавпа живе в дощових і посушливих лісах, а також саванах Амазонії, в Суринамі, Венесуели і Бразилії. Тварина має чорне забарвлення шерсті, а передня частина голів, горло і лоб самців практично білі. Іноді голова може мати червонуватий відтінок. Хвіст мавп пухнастий і довгий, однак хватальних функцій не несе, а шерсть м’яка і густа. Самки ж мають стандартний для всіх однотонний коричневе забарвлення. Навколо їх рота і носа є світлі смуги. Самці можуть важити до 2 кг, самки трохи менше. Довжина тіла мавп становить близько 30 см, а хвоста — до півметра. Белолицые саки все своє життя проводять на деревах. У нижні яруси тропічного лісу вони спускаються рідко, лише в пошуках корму. Активність мавпи проявляють як вночі, так і вдень. У разі, коли їх підстерігає небезпека, тварини рятуються за допомогою довгих стрибків, при цьому хвіст виступає в якості балансира.

Тапір

Тапір. Це велике тварину тварина харчується травою і мешкає в Центральній Америці, а також теплих місцях Південної Америки та південно-східної Азії. Тапіри примітні тим, що ці ссавці досить давні — тапироподобные тварини жили ще 55 мільйонів років тому. Найбільш близькими сучасними родичами цих тварин є інші непарнокопитні — носороги і тварини. Передні ноги тварин чотирипалі, а задні — трипалі. Пальці володіють невеликими копитцями, які допомагають пересуватися по мокрій і м’якій землі. Розміри тапірів залежать від їх видів, зазвичай їх довжина близько двох метрів, висота в холці не перевищує метра. Вага тварин становить від 150 до 300 кг. Живуть у лісах, тапіри дуже люблять воду. Основною їхньою їжею є ягоди, листя та фрукти. Природних ворогів у тапіра мало, основна небезпека виходить від людини, який полює на цих безневинних тварин заради м’яса і шкіри.

Міксина

Міксина. Це тварина класу безщелепних мешкає в морях помірних широт, дотримуючись при цьому дна. Міксин можна зустріти навіть на глибині в 400 метрів, а його довжина досягає 80 див. Якщо солоність води менше 29%, то тварини перестають харчуватися, а солоність нижче 25% смертельна для них. Цікаво, що ротовий отвір міксин не містить присасывательного диска, а оточене лише двома вусиками. У шкіру жертви ці тварини вгризаються роговими зубцями, при цьому відбувається впорскування ферментів, які розчиняють білки. Здобиччю ж миксинов стають ослаблені безхребетні і хребетні тварини, падло. Нерідко можна зустріти скелети риб, покриті шкірою, всередині яких живе міксин, выевший всі нутрощі. У Японії та деяких інших країнах міксини з успіхом використовуються в їжу.

Зірконіс

Зірконіс. Це ссавець сімейства кротячих живиться комахами, а зустрічається у США і Канаді. Зовні зірконіс відрізняється від своїх побратимів по сімейству лише властивим тільки йому рыльцом у вигляді розетки або зірки з 22 м’ясистих і рухомих голих променів. Розміром цей кріт теж мало відрізняється від звичайного європейського, хвіст тварини відносно довгий, досягає 8 см, покритий при цьому рідкісними волоссям і лусочками. Коли зірконіс зайнятий пошуками їжі, промені його рильця знаходяться в постійному русі за винятком двох средневерхних, які завжди дивляться вперед і не гнуться. А от коли кріт їсть, то його промені стягуються в зібрану купку, при цьому під час їжі звірятко притримують їжу передніми лапами. Для того, щоб попити, звездоносу припадає на 5-6 секунд занурювати у воду і вуса, і все рильце.

Носач

Носач. Цю мавпу сімейства мартишкових можна зустріти тільки на острові Борнео, де вона облюбувала прибережні райони. Самою відмітною особливістю тваринного, звичайно ж, є великий ніс, схожий на огірок. Однак така риса притаманна лише самцям. Верхня частина носачів пофарбовані в жовтувато-коричневий колір, а нижня — в білий. Безволоссі обличчя червоне, руки, ноги і хвіст мають сіре забарвлення. Розміри цих мавп зазвичай від 66 до 75 см, довжина хвоста приблизно дорівнює довжині тулуба. Вага у самців від 16 до 22 кг, самки ж важать удвічі менше. Носачі люблять і вміють плавати, вони стрибають у воду прямо з дерев, в довжину під водою мавпи можуть пропливати до 20 метрів. Саме вони вважаються кращими плавцями серед приматів.

Плащеносец малий

Плащеносец малий. Багато чули про броненосцях, але чи знаєте Ви про плащеносцах? Це ссавець сімейства неполнозубых вподобав степу і савани Центральної і Південної Америки. Унікальність плащеносцев в тому, що це єдині на сьогодні сучасні ссавці, чиє тіло покрите зверху панциром, утвореним шкірними окостенениями. До складу панцира входять плечової, тазовий і головні щити, а також ряд обручевидных смуг, які оперізують тіло як зверху, так і з боків. Між собою частини панцира пов’язані гнучкої сполучної тканиною, яка дозволяє всьому панцира залишатися рухливим. Плащеносные броненосці можуть бути в довжину всього 12 см, а ось гігантські броненосці, що належать до цього сімейства, досягають в довжину метра. Довжина хвоста у цих тварин варіюється від 2,5 см до 50 см Плащеносцы можуть затримувати дихання до 6 хвилин, так як вони мають об’ємними дихальними шляхами і служать резервуаром для повітря. Завдяки цьому тварини легко перетинають водойми, часто вони просто переходять по дну. Вага важкого панцира може бути скомпенсована набраними повітрям, тому броненосець має здатність також і плавати.

Аксолотль

Аксолотль. Це личинкова форма земноводного рослини сімейства амбістомових проживає в гірських ставках Мексики. Особливою прикметою аксолотля є 6 кошлатих і довгих гілок, що ростуть по 3 з кожної сторони голови. Насправді це не прикраса, а зябра. Періодично личинка, притиснувши до тіла, струшує їх, тим самим звільняючи від органічних залишків. Плавання аксолотля сприяє широкий і довгий хвіст. Це дивовижне тварина вміє дихати і зябрами, і легкими. У разі знаходження у воді достатньої кількості кисню, аксолотль використовує легкі, в такому випадку зябра з часом частково атрофуються. Загальна довжина земноводного досягає 30 см, спосіб життя їх розмірений, на свої дії вони намагаються не витрачати багато енергії. Цей хижак воліє спокійно лежати в засідці на дні, вичікуючи здобичі і зрідка здійснюючи рейди до поверхні за повітрям.

Ай-ая або мадагаскарська руконожка

Ай-ая або мадагаскарська руконожка. Це найбільша тварина з усіх нічних приматів мешкає на Мадагаскарі. Ай-ай займає ту ж екологічну нішу, що і дятли. Цей вид був виявлений зовсім недавно, він налічує всього кілька десятків особин, тому і є вкрай рідкісним. Особливо ай-ай пофарбовані в бурий колір з білою цяточкою, володіють великим пухнастим хвостом, харчуються, як було вже зазначено, як і дятли — личинками, черв’яками. Спочатку з-за великих зубів цих приматів передбачалося, що вони харчуються, як гризуни. Важать ай-ай близько 2,5 кг, довжина їх тіла 30-37 см, хвіст може досягати 16 див.

Альпака

Альпака. У Перу, Болівії або Чилі на висоті 3,5-5 кілометрів, можна побачити це незвичайне тварина сімейства верблюжих. Головним у альпаке є шерсть, яка володіє цілими 24 відтінками. За вагою вона набагато легше овечій, а за якістю не поступається їй. З одного особливо разів на рік зістригають до 5 кг вовни. Альпака не має передніх зубів, тому тварина змушена збирати їжу губами і пережовувати її бічними зубами. Альпака дуже допитлива, добродушна і інтелігентна. Зростання тваринного доходить до 86 см, а вага коливається від 45 до 77 кг Колись давно індіанці вірили, що для благословіння вовни альпаки необхідно вирвати у неї серце. Незважаючи на варварські коріння цього звичаю досі трапляються випадки вбивства цих лагідних тварин таким способом.

Довгоп'ят

Довгоп’ят. Ці тварини мешкають в Південно-Східній Азії, переважно на островах, що належать вони до приматів. Їх особливістю є довгі задні лапи і велика голова, яка здатна розвернутися практично на 360 градусів. Долгопята володіють хорошим слухом, їх пальці дуже довгі, а пішли голі і округлі. Примати мають сіре або коричневе м’яку шерсть. Але найбільше вони виділяються своїми очима, що мають діаметр до 16 мм. Якщо спроектувати їх на зріст людини, то це буде розмір яблука. Самі ж тваринки досить невеликі, їх зростання від 9 до 16 див. А ось хвіст може значно перевищувати довжину тіла, доходячи до 28 см. Вага долгопятом коливається від 80 до 160 грам. Колись давно ці тварини відіграють важливу роль у забобони і міфології народів Індонезії. Із-за особливостей обертання голови тварини люди довго вважали, що та зовсім не прикріплена до тіла, стало бути, зіткнення з ними було небезпечно, так як людини могла чекати така ж доля.

Дамбо Октопус

Дамбо Октопус. Цей своєрідний восьминіг являє собою головоногих молюсків. Живе він на глибині Тасманового моря, а розміри його невеликі, з половину долоні людини. Прізвисько восьминога прийшло від імені слоненяти Дамбо, відомого мультперсонажу. Над ним знущалися з-за великого розміру його вух, восьминіг ж володіє парою довгих і схожих на весла плавниками, які нагадують вуха. Окремі щупальця тваринного з’єднані гнучкою і тонкою перетинкою, іменованої умбреллой. Саме вона, разом з плавниками, і служить восьминогу основним двигуном. Таким чином Дамбо Октопус рухається схожим з медузами чином, виштовхуючи воду з-під умбреллы.

Плащоносна ящірка

Плащоносна ящірка. Цей звір живе в сухих степах і лісостепах Австралії і Нової Гвінеї. Ящірка може мати різне забарвлення — від жовто-коричневого до чорно-коричневого. Вона має досить довгий хвіст, який і становить 2/3 від усього довжини її тіла. Найбільш помітною особливістю тварини є шкірна складка навколо голови, схожа на комір і прилегла до тіла. У цьому освіті зосереджено багато кровоносних судин. Сама ж плащоносна ящірка має сильні кінцівки і гострі кігті. Довжина ящірки досягає 801-00 см, самки при цьому мають значно скромні розміри. Відчувши небезпеку, тварина відкриває пащу і відтягує свій яскравий комір, який може відстояти від тіла і на 30 див. Ящірка стає на задні лапи, починає шипіти і бити хвостом по землі. Однак такий страхітливий вигляд зовсім не характеризує вдачу тварини.

Нарвав

Нарвав. Це незвичайне тварина-єдиноріг живе у водах Північного льодовитого океану та Північної Атлантиці. Точно невідомо, навіщо нарвалові потрібен його бивень, адже кірку льоду він їм, як може здатися, не пробиває. Справа в тому, що бивень нарвала є досить чутливим органом, з його допомогою тварина вимірює температуру, тиск і відносну концентрацію зважених часток у воді. Схрещуючи бивні, нарвали, швидше за все очищають їх від наростів, таким чином допомагаючи один одному. Тварини виділяються своїми розмірами — їх довжина від 3,5 до 4,5 метрів, зростання тільки новонароджених близько 1,5 метра. Самці можуть важити до півтора тонн, а самки — близько 900 кг. При цьому жир становить близько третини ваги тварин. Нарвали мають грудні плавці, сосунки темного кольору, тим самим звірі схожі на білух. А ось у дорослих особин на світлому фоні тіла з’являються сірі і бурі плями, які можуть зливатися. Нарвали мають тільки два верхніх зуба. Лівий з них і розвивається у самців в бивень, який важить до 10 кг, а в довжину має 203 метри і закручується лівої спіраллю, правий зуб зазвичай не прорізається. У рідкісних випадках (0,2%), у самців може розвинутися і правий бивень, або ж розвинутися захований в яснах зуб у самок.

Мадагаскарський присосконог

Мадагаскарський присосконог. Це рукокрилий ссавець, як видно з назви, зустрічається лише на Мадагаскарі. Звірятко має всього 6 см в довжину, а важить 8-10 грамів, при цьому хвіст може досягати 5 див. Цікаво, що екологія та біологія присосконога маловивчена. Вчені припускають, що притулком для них служать згорнуті листя пальм, до яких вони і приліплюються своїми присосками. Саме вони і є особливою прикметою тварин. Розташовані розеткові присоски безпосередньо на шкірному покриві на підставах великих пальців, а також на підошвах задніх кінцівок. Всі спіймані присосконоги мешкали неподалік від води. Ці тварини охороняються законом, так як їх вигляд дуже вразливий.

Карликова игрунка

Карликова игрунка. Цей примат є одним з найменших, відноситься він до широконосым мавпам. Мешкає игрунка в південноамериканських країнах — Еквадорі, Перу, Бразилії. Доросла особина важить не більше 120 грам. Ніздрі примату спрямовані вперед, що незвично, ніс же досить великий і широкий. В неволі игрунка прекрасно себе почуває, для її утримання достатньо лише тримати постійну температуру 25-29 градусів і підвищену вологість 60%.

Риба-крапля

Риба-крапля. Науковою назвою для неї є Psychrolutes marcidus. Риба живе в Тихому, Індійському і Атлантичному океані, віддаючи велику глибину (близько 2800 метрів). У таких місцях тиск перевищує зазвичай у кілька десятком раз, тому гелеподібний склад тіла з щільністю, меншою ніж у води, і допомагає рибі зберігати життєздатність і плавати з невеликою витратою енергії. Довжина тіла у риби-краплі може досягати 65 см, хоча вона і не має м’язів, цілком задовольняється тією здобиччю, яка плаває навколо неї.

Качкодзьоб

Качкодзьоб. Це водоплавні ссавець можна зустріти лише в Австралії. Замість звичайного рота це тварина забезпечено дзьобом, завдяки якому вона, натомість, може харчуватися як і птиці в мулі. Тіло качкодзьоба зазвичай 30-40 см в довжину, хвіст же має розмір в 10-15 см. Вага тварини становить не більше 2 кг, при цьому самки приблизно на 30% менше. Мало хто знає, що качконіс одне з небагатьох отруйних ссавців. Хоча для людини отруту і не смертельний, він може викликати сильний головний біль, на місці ж укусу утворюється набряк, який поступово розростатися. В результаті біль може зберігатися на багато днів або навіть кілька місяців.

Китоголов або королівська

Китоголов або королівська. Цю птицю загону голінастих можна знайти тільки в Африці. Хоча шия у китоглава і не дуже товста та довга, голова птиці досить велика з маленьким чубчиком ззаду. Дзьоб у чаплі широкий, він ніби роздутий. На самому кінчику наддзьобка розташувався звисаючий гачок. Зазвичай оперення китоглава темно-сіре, на спині, на відміну від грудей, є порошковий пух. Ноги у птахи чорні та довгі, мова її короткий. Залозистий шлунок досить великий, а ось м’язового немає зовсім. Розміри птиці досить великі — в стоячому положенні її зріст досягає 90 см, довжина крила при цьому 65-69 див. Китоголов веде перевага малорухливий спосіб життя — він зазвичай стоїть нерухомо, дзьоб притиснувши до грудей. Їжею для птиці служать різні тварини, що живуть у воді — риби, жаби, черепашки і маленькі крокодилята.

Источник: molomo.com.ua

Як відомо, найкращий друг людини — собака. Я б не обмежувався тільки чотирилапими, а відніс всіх тварин до найкращих друзів людства. Адже будь-який представник тваринного світу дивним чином своєю присутністю прикрашає і радує наше життя. При цьому існує безліч цікавих фактів про тварин, про які ми навіть не підозрювали. Тому сьогодні говоримо про цікаві факти про тварин, комах, птахів, риб і інших представників живого світу. Загалом все найцікавіше, що може змусити нас здивуватися.

1. Ви знали, що курка несе близько 200 яєць на рік.
2. Чау-чау єдина собака з не рожевим язиком.
Цікаві факти про тварин3. Довгострокова пам’ять золотої рибки складає всього 3 секунди.
4. Акула-молот за один раз може зробити виводок в кількості 30-40 акулят.
5. Перше тварина, яка побувала на Місяці — черепаха.
6. Верблюд легко може прожити без краплі води протягом 2 тижнів.
7. Щури можуть прожити довше всіх без води.
8. У річці Амазонка живе унікальний рожевий дельфін.
Цікаві факти про тварин9. Черепахи схожі тривалістю свого життя з людьми. Як і у людей довгожителями вважаються ті, які досягають 100 років.
10. Безхребетними є близько 95% живих організмів нашої планети.
11. Всього за багаторічну історію вивчення флори і фауни, вчені нарахували близько 1млн. 100 тис. видів членистоногих, 9 тис. видів ссавців, понад 24 тис. видів риб, 8 тис. плазунів, 5 тис. земноводних, а також 260 тис. видів рослин.
12. Тільки уявіть, тарантул може обійтися без їжі близько 2 років.
13. А ви знали такий цікавий факт, що мурахи зовсім не сплять?
14. Улюблений колір комарів синій.
15. Найбільше комарі люблять кусати дітей.
16. Attacus Atlas — найбільший нічний метелик. Розмах його крил досягає 30 сантиметрів.
Цікаві факти про тварин 17. Кішки страшенно не люблять, коли їх чіпають. Для них це навіть невеликий стрес.
18. До речі, саме від комарів страждає велика частина людства Землі, при чому деякі з випадків закінчуються смертельно.
19. У світі близько 2500 видів комарів.
20. Омари мають синій відтінок крові.
21. Хвіст павича, а точніше його пір’я, в довжину становить близько 2 метрів.
Цікаві факти про тварин22. Одні з живих істот на Землі, які зовсім не хворіють — акули.
23. Дельфіни, коли сплять одне око завжди залишають відкритим.
24. Дитинча слона виношується протягом 22 місяців, а північноамериканського опосума — всього 8 днів.
25. Комахи дихають всім свої тілом, оскільки легких у них немає.
26. Найбільша тварина на землі — блакитний кит.
27. Дорослий бобер може досягати ваги рівної 30 кг.
28. Тільки уявіть вага язика блакитного кита складає приблизно стільки ж, скільки вага середньостатистичного слона.
29. Довжина пташки колібрі-бджілки становить близько 5 сантіметрів.
Цікаві факти про тварин30. У страусів самець піклується про відкладенні яйця.
31. Цікавий факт, за півроку при хороших умовах 2 щури можуть створити потомство близько 1 млн осіб.
32. Корови, коні і слони завжди сплять стоячи.
33. Вбивство панди в Китаї карається смертною карою.
34. Уявіть, тарган одне з тих комах, яке може жити без голови, поки не помре від голоду.
35. Собаки мають рівень чарівності в 100 разів краще, ніж люди.
36. Білки часто забувають, куди сховали насіння, а завдяки цьому виростають сотні рослин.
37. Зуби акули оновлюються кожні 8 днів.
38. Розмір гігантського кальмара настільки великий, що тільки одне його око за розміром такий же, як баскетбольний м’яч.
39. Медузи з’явилися на Землі задовго до динозаврів.
40. Цікаві факти про тварин, а точніше про вовків, що вони виють не так на місяць, а для спілкування зі своєю зграєю.
41. Знаменита сумка кенгуру є тільки у самок.
42. На Землі близько 3 унікальних білих носорогів.
43. Зграя риб може складатися з 1 млрд особин одного вида.
Цікаві факти про тварин44. Хом’яки мають дуже поганий зір, але крім цього ще і в чорно-білих тонах.
45. Назва відомих всім комахам «сонечка» на всіх мовах світу нерозривно пов’язане з богом і небесами.
46. Найперша тварина, яку клонували це вівця.
47. Одна з найкрасивіших риб -риба-крилатка.
Цікаві факти про тварин48. Білки за тиждень з’їдають кількість їжі рівній їх масі тіла.
49. Єноти, також, як і ведмеді, впадають в зимову сплячку.
50. Дельфіни, як і люди мають легкі, а не зябра.
51. Кількість голок середньостатистичного їжака досягає близько 10 тисяч.
52. Дитинча жирафа починає ходити вже через годину після свого народження, щоб бути в строю зі зграєю.
53. У тигрів в нічний час доби зір краще в 6 разів, ніж у людини.
54. Вага тільки народженого слона складає близько 100 кілограм.
55. Довжина найбільшої черепахи, яка коли-небудь жила на нашій планеті досягає близько 4 метрів.
56. Ось так ось виглядають щойно народжені панди.
Цікаві факти про тварин57. Борсуки передають свої нори в спадок нащадкам.

58. Мозок собаки важить близько 100 грам.
59. Мозок кішки в середньо важить близько 40 грам.
60. Оскільки позаду сітківки у тварин є особлива речовина тапетум, якого немає у людини, завдяки йому створюється ефект світіння очей в темряві.
61. Бегемоти можуть спати, як на воді, так і на суші.
62. Щупальця самого незвичайного краба пушисті.
Цікаві факти про тварин63. У Швейцарії існує закон, який забороняє заводити морських свинок в однині, можна тільки парою.
64. Восьминіг має три серця.
65. Діаметр медузи нутрікула (Turritopsis nutricula) становить всього 5 міліметрів.
66. Цікаві факт, що медуза нутрікула (Turritopsis nutricula) — єдина безсмертна жива істота на планеті.
Цікаві факти про тварин67. Хом’яки одні з небагатьох, хто народжується з зубами.
68. Останнім часом зовсім не рідкість побачити, як міські горобці використовують недопалки для побудови своїх гнізд.
69. Не залежно від висоти падіння, мураха буде жити.
70. Кількість ударів пташиного серця під час польоту сягає близько 1000 разів на хвилину.
71. Устриці на початку 19 століття в Англії і Франції, вважалися їжею виключно бідної частини населення.
72. Блакитні очі, як правило, тільки у білих тигрів.
73. У ангорських кроликів шерсть може досягати 80 сантиметрів в довжину.
Цікаві факти про тварин74. Кішка може виробляти близько 100 різноманітних звуків.
75. Собака в свою чергу може похвалитися лише 10 різноманітними звуками.
76. Риба-камінь найотруйніша риба.
Цікаві факти про тварин77. Поні вважаються більш кмітливими, ніж коні.
78. Чайка, в разі голоду, може з’їсти навіть своїх пташенят.
79. Коршун здатний близько 15 хвилин парити в небі, ні разу не змахнувши крилами.
80. Найбільший мозок у кашалотів, який важить близько 9 кг.
81. Цікавий факт, що вівці можуть запам’ятовувати обличчя людей.
82. Маленькі темні плями на шкірі левенят згодом зникають.
83. Їжачки мають 36 зубів.
84. Гієн з усіх хижаків виділяє особливий рівень турботи про своє потомство.
85. А ви знали, що є краб полуничка?
Цікаві факти про тварин86. Як у людини унікальні відбитки пальців, так у собак-відбиток носа.
87. Яйце страуса по вазі може досягати до 2 кг.
88. Наші улюблені домашні тварини кішки приділяють близько 18 годин на добу на сон.
89. Коли кішка боїться вона завжди притискає вушка, а коли готова нападати — вушка навпаки випрямляються.
90. У світі відомий дивовижний вид голуба — вінценосний голуб.
Цікаві факти про тварин91. Лисиці можуть бути і чорного кольору.
92. М’ясо морської свинки нагадує смак свинини. Можливо тому і дали таке прізвисько цій тварині.
93. Швидкість ударів дятла може досягати 20 разів в секунду.
94. Людські зуби також можна зустріти у риби паку.

Це ще далеко не всі цікаві факти про тварин, про які ми навіть не підозрюємо. Якщо ви знаєте цікаві факти про тварин, яких немає в даній статті, будь ласка, поділіться ними в коментарях.

Источник: cikavo.net